YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON

 

Τον πρωτοάκουσα, όχι μόνον εγώ, στο Γούντστοκ, και είπα Αυτός είναι. Έτσι τον γουστάρω τον τραγουδιστή. Με τέτοια σκληρή και συνάμα τρυφερή φωνή, βραχνή και αληθινή. Τζο Κόκερ το όνομά του.

Κάποια πράγματα μένουν σ' όλη τη ζωή σου. Τα 2-3 τραγούδια που είπε ο Άγγλος από το Σέφιλντ, υδραυλικός πιτσιρικάς, που το 2014 σα σήμερα 22 Δεκεμβρίου πέθανε στα 70 του από καρκίνο του πνεύμονα. Το Unchain My Heart, βέβαια, που το είχε πρωτοτραγουδήσει ο ''δικός'' του, ο μουσικός ''ηρωας'' των παιδικών του χρόνων. Το άλλο που ακουγόταν στην ταινία “9,5 εβδομάδες”, στο στρηπτηζ της Κιμ Μπάσιτζερ, You Can Leave Your Hat On.

Κάποιος άλλος ίσως τα πει καλύτερα αυτά τα τραγούδια. Δεν πιάνει! Τα “έγραψε” αυτός, ο John Robert “Joe” Cocker. Τα “πέρασε” αυτός στη συλλογική μνήμη. Είναι όσο ζούμε η δική του φωνή ταυτισμένη μ' αυτά τα τραγούδια.

Είναι και το άλλο, των Beatles, που το είπε με το δικό του προσωπικό ύφος ο πολυβραβευμένος Τζο Κόκερ, το With A Little Help From My Friends.

Η επαφή με τη μουσική ήρθε στον Τζο από πιτσιρίκι, όταν λάτρεψε τον Ραίη Τσαρλς. Έφτιαξε στην καριέρα του 4-5 συγκροτήματα και αφού ξεπέρασε τον εθισμό με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά άρχισε να πατάει γερά. Στην Ελλάδα τραγούδησε σε συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου, το καλοκαίρι του 1987, χρονιά που παντρεύτηκε Αμερικάνα θαυμάστρια, με την οποία συζούσε μέχρι το θάνατό του στο Κολοράντο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο χριστιανισμός στην αρχαία τραγωδία