Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΡΑΣ, Ο ΛΑΙΚΟΣ!

 

Γιώργος Φούντας, ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ο άντρας ο σκληρός, ο λαϊκός που έκανε τις γυναίκες- ακόμα κι’ αυτές που δεν το παραδέχονταν ανοιχτά- να τον θέλουν σαν τρελλές. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου κυρίως. Φαινόμενο στο είδος του, ερμήνευσε με αυθεντικό μεσογειακό ταμπεραμέντο ρόλους ανέμελων και επιπόλαιων αντρών που παρασύρονται απ’ τα πάθη τους.

Ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, μετά το θάνατο ενός στενού του φίλου αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Αιμίλιο Βεάκη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 στο έργο «Νυφιάτικο Τραγούδι» του Νότη Περγιάλη.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε κομπάρσος στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα (1944), η συνεργασία του με την Φίνος Φίλμ ξεκινά το 1951 με την ταινία «Νεκρή Πολιτεία» πλάι στην Ειρήνη Παππά. Το 1952 παίζει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Στ. Τατασόπουλου «Μαύρη Γη», ακολουθούν εμφανίσεις σε ταινίες που σημαδεύουν το ελληνικό κινηματογράφο, με ερμηνείες του που αφήνουν εποχή και αποτελούν πρότυπο ρόλων. Μιλάμε γι αυτόν με αφορμή το θάνατό του στα 86 του χρόνια, σα σήμερα 28 Νοεμβρίου το 2010.

Διαβάστε ακόμα:

Ο θάνατος είναι ο δρόμος των σαμουράι