Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ GOOD MATT DAMON

 

Να δηλώσω κατ' αρχήν ότι έχω σεβασμό, όχι απλά θαυμασμό για τον κύριο Matthew Paige Damon, γνωστό από το σινεμά ως Matt Damon. Ο παικταράς το παλληκάρι στη δουλειά του. Πολύ δυνατές, πολύ ανεβασμένες ερμηνείες σ' ό,τι παίζει. Όποιος σκηνοθέτης παγκοσμίου πρωταθλητισμού ποντάρει επάνω του βγαίνει κερδισμένος. Αξιόπιστος επαγγελματίας. Φάτσα ψυχρή. Κρυόκωλη. Από τα 18 του μέχρι σήμερα στα 46 του, η πρώτη ανάγνωση της φάτσας του παραμένει η ίδια. Το βουτυρόπαιδο. Το baby-face αμερικάνικης κοπής. Που δύσκολα, σκέπτεσαι, να ''γράφει'' πλουραλισμό συναισθημάτων, όπως ζητάει η κινηματογραφική κάμερα.

Κι όμως. Αυτό το μπέρδεμα αγγλοσκωτσέζικης και σουηδοφινλανδικής καταγωγής γέννησε τέτοιο ταλέντο που και ακίνητος να στέκεται, χωρίς καν να «παίζει» με τα μάτια, παράγει ενέργεια ηλεκτρική. Πρόσωπο που όταν γίνεται ανέκφραστο μοιάζει με φορτισμένη μπαταρία.

Ο Μάθιου γεννήθηκε σα σήμερα, 8 Οκτωβρίου, το 1970 στο Καίημπριτζ της Μασαχουσέτης, από πατέρα χρηματομεσίτη, σπούδασε τέσσερα χρόνια στο Χάρβαρντ χωρίς να πάρει το πτυχίο του και η πρώτη του επαφή με το σινεμά έγινε στα 18 του όταν σε μία ταινία είπε μια ατάκα. Στα 26 του είναι ακόμα άγνωστος. Κερδίζει ένα ρόλο και επειδή χρειαζόταν να χάσει κιλά, σε σύντομο διάστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί δεν δίστασε να ρισκάρει την υγεία του. Να φαρμακωθεί, να πάρει ουσίες προκειμένου να αδυνατίσει υπερβολικά.

Μην ασχοληθούμε με τα προσωπικά του. Ότι παντρεύτηκε μια μπάργουμαν από την Αργεντινή, μητέρα μιας κόρης, ότι είναι φανατικός παίκτης του πόκερ, ότι είναι οπαδός των Μπόστον Ρεντ Σωξ, ότι έχει έντονη φιλανθρωπική και πολιτική δράση.

Αυτή η ηθοποιάρα ο Ματ Νταίημον πήρε Όσκαρ σε ταινία που πρωταγωνίστησε, όμως ως... σεναριογράφος! Με το κολλητάρι του, τη μετριότητα Μπεν Άφλεκ, που είναι μακρινά ξεδέλφια, έγραψαν το σενάριο της ταινίας Ο ξεχωριστός Ουίλ Χάντιγκ, Good Will Hunting, το 1997.

Διαβάστε ακόμα:

Ενά σκέτο μπουρδέλο ήταν το θρυλικό Moulin Rouge