ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΙΤΗ ΤΙΜΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα του 2017 τιμά τους ήρωες του 1821. Η τότε Ελλάδα, όμως αγρόν ηγόρασε, τουλάχιστον για ορισμένους από τους ήρωες. Ο Νικηταράς Σταματελόπουλος, ο γνωστός και ως τουρκοφάγος, για παράδειγμα, πέθανε ζητιανεύοντας. Η κυβέρνηση αντί για σύνταξη, του έδωσε άδεια επαίτη. Προηγουμένως ο Νικηταράς είχε συλληφθεί και καταδικαστεί, για να καταλήξει στη φυλακή, όπου αρρώστησε και τυφλώθηκε. Παρόμοια και η τύχη του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Φυλακίστηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου, με εντολή του Γκούρα, που ήταν πρωτοπαλίκαρο του. Ύστερα γκρέμισαν το σώμα του από την Ακρόπολη και διέδωσαν ότι πήγε να δραπετεύσει, αλλά το σχοινί του κόπηκε και έτσι σκοτώθηκε.

Αχάριστο το νεοσύστατο ελληνικό κράτος και απέναντι στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που είχε ξοδέψει όλη την περιουσία της για τον αγώνα. Η κυβέρνηση την συνέλαβε και την εξόρισε. Εν τέλει σκοτώθηκε από Έλληνα για μια προσωπική υπόθεση. Κανείς δε διώχθηκε ποτέ για την εν ψυχρώ δολοφονία της.

Ίδια τύχη περίμενε και τη Μαντώ Μαυρογένους, που ξόδεψε επίσης την περιουσία της για τον αγώνα. Το ελληνικό κράτος το οποίο φτιάχτηκε κυρίως από τα χρήματά της, την καταδίωξε, της έβαλε φωτιά στο σπίτι, έστειλε ομάδα να σβήσει τη φωτιά και να κάνει πλιάτσικο στο σπίτι της και δεν της έβγαλε σύνταξη.

Πέθανε τον Ιούλιο 1848 στην Πάρο, φτωχή και λησμονημένη.

Διαβάστε ακόμα:

Εμφύλιος πόλεμος για το χαρέμι του αγά