ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΣ

 

Στο θρόνο πρόκειται να ανέβει ο Αρθούρος, ο μεγάλος γιος. Ο Ερίκος ο Η’ προορίζεται να γίνει αξιωματούχος της Εκκλησίας. Από βρέφος ακόμα ο Henry παίρνει παιδεία βασιλόπουλου, και κουλτούρα εξουσιαστή, όμως δεν έχει όπως ο αδελφός του την τύχη του διαδόχου του βασιληά πατέρα τους Ερίκου του Η’. Μια ιστορία πραγματική βγαλμένη από το παρελθόν της Αγγλίας.

Ο Ερίκος ο 7ος παντρεύει τον διάδοχό του Άρθουρ με την ανήλικη Αικατερίνη, κόρη του βασιληά της Ισπανίας. Γάμος εξουσιαστικού συμφέροντος. Ο Άρθουρ πεθαίνει, η γυναίκα του το Κατερινιώ ισχυρίζεται ότι έμεινε ''απείρακτη'', ότι δεν την πήδηξε ο μακαρίτης και νόμιμα παντρεύεται την χήρα, σύζυγο του αδελφού του ο Ερίκος ο όγδοος. Αν δεν ήταν παρθένα η Ισπανίδα, ο Παπάς της Ρώμης δεν θα ενέκρινε την παντρειά, το δεύτερο γάμο που συμφώνησαν οι δύο θρόνοι, για να στεριώσουν τότε τη συμμαχία τους.

Δύο χρονών ο Ερίκος Η’ είναι διοικητής του Κάστρου του Ντόβερ, στα τρία του παίρνει τον τίτλο του λόρδου και αναλαμβάνει Υπερασπιστής 5 λιμανιών. Τον κάνουν κόμη και τον ανακηρύσσουν στρατάρχη στα τέσσερα του χρόνια και τοποτηρητή της Ιρλανδίας. Στα 18, με το θάνατο του πατέρα του, γίνεται βασιληάς της Αγγλίας.

Πρώτη απόφαση του Ερίκου, στούς δύο μόλις μήνες που φόρεσε το στέμμα, να εκτελέσει δύο έμπιστους υπουργούς του πατέρα του. Δεν τους έκανε κέφι, τους κατηγόρησε επί εσχάτη προδοσία.

Ο μουνάκιας. Οι αριστοκρατικές οικογένειες έστελναν κόρες τους στο κρεβάτι του βασιληά με την ελπίδα να τον τυλίξουν, στη χειρώτερη περίπτωση να εξασφαλίσουν ένα δώρο αξίας. Το συνήθιζε, σε κάθε ερωμένη του χάριζε κάτι ακριβό, ο ανοιχτοχέρης νεαρός μονάρχης.

Την σύζυγο του Κατερίνα την έχει στη ξεφτύλα ο Ερίκος. Επειδή δεν του δίνει γιο. Ξενοπηδάει ασύστολα.Από μια γκόμενα, την Μαίρη Μπολήν, γνωρίζει την αδελφή της Αν. Την καψουρεύτηκε σαν παλαβός, όμως αυτή είναι δύσκολη, δεν του κάθεται με τίποτα.

''Δική σου είμαι, μόνον αν με παντρευτείς'' του ξηγιέται η Αννούλα.

Ο Βασιληάς έχει σαλτάρει για την πιτσιρίκα, μόνον ποιήματα δεν της γράφει. Είναι και ποιητής, και μουσικός, και συγγραφέας, αληθινός φίλος των καλών τεχνών. Δύο οι αδυναμίες του, οι γυναίκες και τα ζάρια.

Σα σήμερα 7 Μαρτίου το 1530 ο βασιλεύς της Αγγλίας ζητάει από τον Πάπα της Ρώμης να εγκρίνει το διαζύγιο του με την Αικατερίνη. Αίτημα απαράδεκτο! Η καθολική Εκκλησία έχει εκτός ατζέντας το διαζύγιο. Ο Ερίκος ισχυρίζεται ότι είναι άκυρος ο γάμος του διότι η σύζυγος του δεν ήταν παρθένα.

Μη λέμε πολλά. Ο Πάπας αρνείται να κάνει το ρουσφέτι στον Ερίκο κι αυτός αρνείται τον Πάπα! Γίνεται ο ίδιος ο ηγεμόνας αρχηγός της αγγλικάνικης Εκκλησίας. Και από τότε αυτό ισχύει, ο εκάστοτε βασιληάς της Αγγλίας είναι και επικεφαλής της θρησκείας στην αυτοκρατορία, στη χώρα. Χωρίζει, λοιπόν, με την Ισπανίδα, που για να μην την έχει στα πόδια του, την εξορίζει! Με την πρώτη σύζυγο έκανε μια κόρη, την Ελισάβετ, την πιο ένδοξη βασίλισσα της Αγγλίας.

Με την Άννα γέννησε γιο, όμως δεν του έφτανε ένας μόνο. Κι αν αρρωστήσει ο γιος του, αν ψοφήσει. Αφού, λοιπόν, δεν έρχεται ο δεύτερος γιος, ο φοβερός και τρομερός Ερίκος Η’ για να απαλλαγεί από την Αν Μπολήν, την κατηγορεί για μαγεία και την αποκεφαλίζει. Ο αποκεφαλιστής. Άλλη μια, από τις έξι συνολικά συζύγους του, αποκεφάλισε. Πέθανε 56 χρονών το 1547.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΙΠΠΟΤΙΣΜΟ