ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

 

Σώχος. Ποιος είναι αυτός; Λάζαρος Σώχος. Πρώτη φορά ακούω τέτοιο όνομα, θα πουν οι 101 στους εκατό. Κάποιος είναι αυτός ο Λάζαρος Σώχος. Καμία αντίρρηση, ότι κάποιος είναι, όμως νομίζω πως δύσκολο να βρεις Έλληνα να τον γνωρίζει.

Ένας μεγάλος Έλληνας. Ένας από τους μεγάλους Έλληνες. Αυτός ο τόπος όσο κι αν έπηξε στη σαβούρα, στη φτήνεια και στη ξεφτύλα, δεν σταμάτησε να γεννάει μεγάλους. Ένας απ' αυτούς ο Λάζαρος Σώχος. Ο γλύπτης από την Τήνο που έφτιαξε το άγαλμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Αυτό που είναι στημένο έξω από την Παλαιά Βουλή.

Ένας Κολοκοτρώνης μεγαλοπρεπής και ηγετικός πάνω στο άλογο και τεντωμένο το χέρι, να σου υπενθυμίζει ο καλλιτέχνης, τι είναι αυτό που δείχνει ο στρατηγός. Ο πρώτος του αγώνα.

Τι, λοιπόν, δείχνει ο έφιππος Κολοκοτρώνης; Ούτε αυτό ξέρεις. Άστο. Άλλη φορά.

Στις 3 Απριλίου το 1770 γεννήθηκε ο μέγας ήρωας του 1821 και πέθανε στα 73 του χρόνια, το 1843, σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου, αφού ας θεωρήσουμε ότι ξεπέρασε την πίκρα που τον πότισε η μαμά πατρίδα. Τον Κολοκοτρώνη, ρε, βάλανε στη φυλακή. Πώς να πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Οι αμαρτίες πληρώνονται.
Στο Παρίσι ζούσε ο Σώχος, που πάνω κάτω υπολογίζεται να γεννήθηκε το 1860 και πέθανε το 1911, Όταν ξέσπασε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 ήρθε στην Ελλάδα μαζί μ' άλλους φιλέλληνες να πολεμήσουν, μετά έμεινε εδώ για να αποκαταστήσει τις βλάβες σε ιστορικά γλυπτά.Έστησε το εργαστήριο του ο γλύπτης στον Πειραιά, δίπλα στις γραμμές του τραίνου, για να φορτώνονται τα έργα του στα βαγώνια και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σου λέω ότι ο Γέρος του Μωρηά εκεί στον άλλον κόσμο πληροφορήθηκε με ικανοποίηση ότι θα του φτιάξει άγαλμα ο Λάζαρος Σώχος.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΙΝΑΙ ΝΑΡΚΟΜΑΝΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΝΟΜΑΙ, ΣΤΟ ΦΕΥΓΩ