Η ''ΑΡΧΑΙΑ'' ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΚΟΜΑ ΚΡΑΤΟΣ

 

Η αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία. Έτσι μάθαμε να λέμε τον ΣΕΓΑΣ όταν πρωτομπήκαμε στη δουλειά. Λέει πολλά αυτό το “η αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία” για όποιον είναι σε θέση να σκέπτεται τουλάχιστον τα αυτονόητα. Μεταξύ μας, και δεν το λανσάρω για ανέκδοτο. Πολύς κόσμος κι όχι γιατί είναι βλάκες, αλλά λόγω αδιαφορίας δεν συλλαμβάνει τα αυτονόητα.

Λέγαμε για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Συλλόγων, την μάνα όλων των ομοσπονδιών στον τόπο μας, ακόμα και της ποδοσφαιρικής. Ποιο είναι το αυτονόητο. Μέχρι το 1821 στην Ελλάδα μας δεν υπάρχει ούτε υποψία κάθε έννοιας κράτους. Παιδεία, Υγεία, Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Ταχυδρομεία, Τελωνεία, Μεταφορές, τίποτα. Ανυπαρξία, όχι ακριβώς έλλειψη οργάνωσης.

Σα σήμερα 7 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί το πρώτο τμήμα τακτικού εθνικού στρατού. Προηγείτο αυτό. Έπρεπε να περάσουν άλλα 70 χρόνια για να στηθεί στη χώρα μας η πρώτη αθλητική ομοσπονδία. Είμαστε νέο κράτος, κυρίες και κύριοι. Γίναμε κράτος με καθυστέρηση αιώνων σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους. Αντιληπτό. Αυτονόητο.

Σα σήμερα 7 Φεβρουαρίου, το 1897 εκδίδεται το Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται ο ΣΕΓΑΣ. Μετά από χρόνια πολλά, δεκαετίες αρκετές, όταν πια απλώθηκε ο αθλητισμός στην Ελλάδα, ανεξαρτητοποιήθηκαν όλα τα αθλήματα, η ποδηλασία και το μπάσκετ, το χάντμπωλ και η γυμναστική.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ