ΠΙΑΣΑΜΕ ΜΑΡΤΗ, ΤΟΥ… 2018!
Δεν βλέπω να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, σήμερα είναι Πέμπτη κι όχι Σάββατο. Αν άρχισε να τρέχει Μάρτης κι όχι Σεπτέμβρης. Αν βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 2018 κι όχι 1888. Όλα είναι… σωτήρια έτη.
Τι εννοεί ο ποιητής; Το ‘χει πει φορές αρκετές ο αποδυτηριάκιας. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπήρξε ποτέ. Και δεν θα τον κάνουν παρόντα και παρελθόντα τον αιώνιο, τον αληθινά αμέτρητο, τον μη μετρήσιμο χρόνο, επειδή τον… κομματιάζουν. Σε ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες.
Ιουλιανό ημερολόγιο. Τον Ιούλιου Καίσαρα. Το έφτιαξε 46 χρόνια πριν από τον Τζήσας Κράϊστ με τη βοήθεια του Αλεξανδρινού Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη.
Γρηγοριανό ημερολόγιο, αυτό που λαμβάνεται υπ’ όψιν στην καθολική Δύση και το αρνούνταν οι Ανατολίτες ορθόδοξοι. Για να μη… μπερδευτούν οι πιστοί. Με τι ασχολούνταν οι άνθρωποι!
Πιάσαμε Μάρτη, ρε! Πότε προλάβαμε κιόλας. Έχουν δίκαιο. Υπάρχει χρόνος, και… περνάει. Πάλιωσε και το 2018. Ποιος πλέον το λέει «το νέο έτος»;
Σα σήμερα πρώτη Μαρτίου, το 1582, τυπώθηκε το παπικό, το με υπογραφή του Πάπα, ημερολόγιο, που πήρε το όνομα του από τον Γρηγόριο ΙΓ’. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Ευρώπης που υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1923, και η 16η Φεβρουαρίου έγινε πρώτη Μαρτίου.
Σήμερα παίζει μία διαφορά 13 ημέρες ανάμεσα στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Από τον Μάρτιο του 2100 η διαφορά θα γίνει 14 ημέρες. Μία κάθε αιώνα.
Διαβάστε ακόμα: