Ο ΛΟΥΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ 6 ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ GAY

 

«Ο κόκκινος αριστοκράτης», έτσι τον αποκαλούσαν. Επειδή είχε ασπασθεί την μαρξιστική ιδεολογία κι έγινε μέλος του κομουνιστικού κόμματος ένας κόμης. Επικίνδυνοι άνθρωποι οι ιδιοκτήτες τίτλων ευγενείας και πλούτου, κόμητες και δούκες, αλλά και οι αριστοκράτες του πνεύματος και της ελευθερίας. Μπουκάρουν τα ρώσικα και κόκκινα τανκ το 1956 στην κομουνιστική Βουδαπέστη και ο καταγωγής από τζάκι και ιδεολόγος κομουνιστής καταδικάζει τη στρατιωτική και πολιτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης. Τι να τους κάνεις τέτοιους αριστερούς που αγνοούν σκοπιμότητες και ομιλούν για... ιδανικά; Μακριά.

Ο Luchino Visconti di Mondrone εκτός από ανένταχτος αριστερός ήταν και αδερφάρα του κερατά. Ένας σοβαρός και άγριος ομοφυλόφιλος, όταν πια ξεπέρασε το σοκ της αποκάλυψης ότι ήταν ξεφωνημένος gay και ο πατέρας του, ο οποίος είχε κάνει 7 παιδιά!

Μυήθηκε στο μαρξισμό σε ηλικία που δεν είχε τι να κάνει, καθυστερημένος όπως και στη δηλωμένη ομοφυλοφιλία του, τελικά έγινε κινηματογραφιστής. Σκηνοθέτης, ο πρώτος σημαντικός του περίφημου ιταλικού νεορεαλισμού. Στην Ελλάδα τον ψιλοείδαμε σα “δικό μας” με την ταινία του “Ο Ρόκο και τα αδέλφια του”, όπου πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και ο Σπύρος Φωκάς, με Αλαίν Ντελόν, Ανί Ζυραντώ, Ρενάτο Σαλβατόρι.

Ο Λουκίνο Βισκόντι (φώτο, με την Άννα Μανιάνι) γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου το 1906, πέθανε το 1976, σα σήμερα 17 Μαρτίου κι ήρθε σε επαφή με την τέχνη πρώτα μέσω της όπερας. Από πιτσιρίκι με την μητέρα του παρακολουθούσε παραστάσεις στην Σκάλα του Μιλάνου, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σκηνοθέτησε πολύ όπερα, όπως και θέατρο. Στο σινεμά πέρα από την αμφισβητούμενη ποιότητα τους έκανε ταινίες που συζητήθηκαν και ακόμα αποτελούν σημεία αναφοράς. Γατόπαρδος. Η γη τρέμει. Θάνατος στην Βενετία. Το λυκόφως των Θεών. Λευκές νύχτες κ.α. Στις περισσότερες ταινίες του θεματικά σχεδόν κυριαρχεί η ομοφυλοφιλία. Στην προσωπική ζωή του εκτός άλλων είχε ζευγαρώσει με τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι (1923) και τον Γερμανό ηθοποιό Χέλμουτ Μπέργκερ (1944).

Διαβάστε ακόμα:

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΕΞ