ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ
Τον λες “άνθρωπο του θεάτρου”. Θεατράνθρωπο, είτε κρατήσει σε μακρά διάρκεια, είτε όχι το δραματουργικό του έργο. Είτε αντέξει έναν αιώνα, είτε στους αιώνες των αιώνων. Είναι θεατράνθρωπος διότι ως ηθοποιός, ως συγγραφέας, ως δημιουργός, βίωσε τον κόσμο μέσα από το θέατρο.
Στέκεσαι στη δουλειά που μέχρι σήμερα έχει καταθέσει ο Ντάριο Φο, όχι στο ότι μια ζωή ήταν Αντί. Αντιφασίστας, αντικρατιστής, ενάντια στο οικονομικό κατεστημένο και, βέβαια, κόντρα στη μεγαλύτερη κατάρα όπως εκτιμούσε ότι είναι η Εκκλησία, την οποία πολέμησε με κάθε τρόπο.
Και ελληνιστής, βέβαια, ο Ιταλός Ντάριο Φο, όχι απλά φιλέλληνας. Μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1977, με την ευκαιρία έργων του που ανέβασαν θεατρικοί θίασοι στην Αθήνα. Γεννήθηκε σα σήμερα 24 Μαρτίου, το 1926, και μέχρι το θάνατο του το 2016 παρέμενε σε δράση . Στην περιπετειώδη ζωή του, που χαρακτηρίζεται με διώξεις σε βάρος του, τις προκλητικές κόντρες του, την χωρίς διαπραγμάτευση στάση του φιλοκομουνιστή Ντάριο Φο.
Έφτιαξε θίασο και ανέβαζε δικά του έργα ο Ντάριο Φο, ένας τύπος ευχάριστος, εγκάρδιος.Περπάτησε τη ζωή του δίδυμο με την γυναίκα του, την Φράνκα Ράμε (1929 -2013), κι αυτή άνθρωπος του θεάτρου. Από το 1951 που την γνώρισε έγιναν ένα, και ό,τι “διέπραξε”, τόσο ο ανθρωπιστής και το πολιτικό πρόσωπο Ντάριο Φο, όσο και ο δημιουργός και καλλιτέχνης Ντάριο Φο, το έκανε μαζί της. Με την Φράνκα, που το 1973 την απήγαγε μια ακροδεξιά συμμορία, την βίασε, και την βασάνισε.
Διαβάστε ακόμα: