ΚΑΒΑΛΑ ΣΕ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ

 

Κυριακή των Βαίων σήμερα Κυριακή, μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Τι θα πει των βαίων; Βάιον είναι το κλαδί του φοίνικα. Βάγια, τα κλαδάκια. Άλλη η Βάγια, όπως λέγανε την παραμάνα, την υπηρέτρια, αλλά την έμπιστη δούλα, την πιο αφοσιωμένη στην κυρά της..

Κυριακή των Βαίων γιορτάζουν οι χριστιανοί την Είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Για να δικαιωθεί, λέει, μια ακόμα προφητεία, του Ζαχαρία ο οποίος είχε προβλέψει την έλευση του μεσσία πάνω σε πουλάρι. Και ότι ο μεσσίας, ο σωτήρας θα επιβάλλει την ειρήνη στους λαούς, στα έθνη και η εξουσία του θα απλωθεί σ' όλη τη γη.

Προφήτης ο Ζαχαρίας αλλά αν έπαιζε στοίχημα πολλά θα έχανε, λίγα θα κέρδιζε, ίσως τίποτα. Μόνο σ' ένα ποντάρισε σωστά, ότι ο Χριστός θα εμφανιστεί πάνω σε γαϊδούρι, όχι καμιά λιμουζίνα, τίποτα καγιέν. Όσο για την ειρήνη, αυτή τη ξεχνάμε. Όνειρο απατηλό. Εδώ σκοτώνονται ολυμπιακοί και παοκτσήδες, από κοντά και αεκτζήδες, θα τα βρούνε οι Κούρδοι με τον Ερντογάν και οι τζιχαντιστές με την πλανηταρχία;

Έστειλε δύο μαθητές του ο Ιησούς σ' ένα συγκεκριμένο σημείο να του φέρουν ένα θηλυκό, όχι αρσενικό, γαϊδουράκι να το καβαλήσει. Μόλις τον είδαν να πλησιάζει ένα κάρο ανάπηροι, κουτσοί, τυφλοί, κουφοί του την έπεσαν για να τους κάνει καλά. Ο κόσμος κατά το εβραϊκό έθιμο έστρωνε κλαδιά φοίνικα και ρούχα στο πέρασμά του και φώναζε «Ωσαννά», δηλαδή «Σώσε μας».
Τους έσωσε; Σε καμιά περίπτωση. Η προφητεία έπιασε; Όχι, βέβαια. Μόνο η ειρήνη δεν επεκράτησε στα δίποδα. Αλλοίμονο και να γινόταν το θαύμα! Τότε ο άνθρωπος θα είχε ξεχάσει τον Θεό. Τι να τον κάνει τον Θεό, όταν δεν έχει πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα:

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ