ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ
Όρθιος άνθρωπος με κλειστά πόδια και τα χέρια σε έκταση. Αυτό είναι το ''τρίγωνο Αϊντχόβεν''. Δεν μιλάμε για την ολλανδική ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Βύλεμ Αϊντχόβεν είναι ο πρώτος που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Και για να ολοκληρώσει την εφεύρεση του ξεκίνησε από το «τρίγωνο» του, το ισοσκελές τρίγωνο. Η μια πλευρά είναι η «ευθεία» από τον καρπό του ενός χεριού στο άλλον καρπό, και οι άλλες δυο «πλευρές» του τριγώνου είναι η απόσταση από τους καρπούς των χεριών μέχρι τους ενωμένους αστραγάλους.
Δεν θα μιλήσουμε επιστημονικά, εφευρετικά. Αυτό αρκεί. Ότι για να καταγράφει σε διάγραμμα την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ο Αϊντχόβεν πρώτα οδηγήθηκε από την αρμονία του ανθρώπινου σώματος. Άρα, λαμβάνεις υπ' όψιν ότι το δίποδο, σωματικά, είναι ένα ολοκλήρωμα αρμονικό, όχι ανασούμπαλο, με ''μετρικές'' προδιαγραφές κατασκευαστικού τύπου, που χάρις αυτών κι όχι λόγω πνευματικής ανωτερότητος υπερέχει των άλλων ζώων. Όλα όσα έχει βρει, έχει φτιάξει ο άνθρωπος, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, κομπιούτερ, θα τα είχε πετύχει και η γάτα, και η αλεπού, αν διέθετε χέρια, και δάκτυλα με τη δυνατότητα να παίζει πιάνο, να φοράει προφυλακτικό στο πουλί του.
Πέραν αυτού. Τίποτα καινούργιο δεν γεννήθηκε από το τίποτα. Το ένα φέρνει το άλλο. Το ψάξιμο δεν σταματά ποτέ. Στην περίπτωση μας. Το 1842 ανακαλύφθηκε ότι η καρδιά λειτουργεί ηλεκτρικά, ότι έχει δράση ηλεκτρική. Και το 1887 καταγράφηκε ο ηλεκτρισμός του οργάνου, που σήμερα αποτελεί μια από τις πιο κυρίες αιτίες θανάτου. Περισσότερο από ποτέ ο κόσμος σήμερα πεθαίνει πρόωρα από τις παθήσεις της καρδιάς.
Ο Αϊντχόβεν γεννήθηκε σα σήμερα 21 Μαΐου, το 1860, κι είναι ο πρώτος, στο έμπα του 20ου αιώνα, που κατασκεύασε το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τη Νο 2 προσφορά της επιστήμης στην ιατρική μετά την ανακάλυψη των ακτίνων Χ. Η Νο 3 είναι το εγκεφαλογράφημα, το 1924.
Διαβάστε ακόμα: