ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ

 

Για ένα καρβέλι ψωμί χώσανε στη φυλακή τον φουκαρά Γιάννη Αγιάνη. Τι αξία έχει μια φραντζόλα; Δεν είναι τυχαίο που βάζει τον μυθιστορηματικό του ήρωα, τον Αγιάνη στους Άθλιους να κλέβει λίγο ψωμί, ο γίγαντας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Ούτε ένα λάπτοπ άρπαξε ο ''άθλιος'', ούτε ένα κινητό τηλέφωνο. Δος ημίν σήμερον τον άρτον τον επιούσιον…, αυτό προσεύχεσαι στον μεγαλοδύναμο. Δεν λες του παππού Δος μου μια χοιρινή μπριτζόλα ή έναν κόκορα κρασάτο.

Ούτε είναι τυχαίο που στο Βατικανό τρομοκρατήθηκαν οι άγιοι πατέρες με τους «Άθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ και, τελικά, ο Πάπας απαγόρευσε στους πιστούς να διαβάζουν το βιβλίο του Γάλλου ποιητή.

Πρώτα το ψωμί. Συμβολίζει το πιο ταπεινό, αλλά και το πιο βασικό αγαθό που πρώτα απ’ όλα προσπαθείς να εξασφαλίζεις και είσαι ευχαριστημένος. Πρώτα αυτό, τον άρτον τον επιούσιον, και μετά τα άλλα, τα περιττά, τα πλούσια, τα πολυτελή.

Πρώτα το ψωμί, μετά το φαγητό, και μετά το επιδόρπιο, η σαλάτα σήζαρ, το γλυκό, το φρούτο, το παγωτό. Το Νο1 μότο της αιωνιότητας για τον εβραϊσμό είναι η Επιβίωση. Πρώτα πώς θα τη βγάλουμε. Πρώτα αυτό, και μετά τοποθετούμε στόχους υψηλώτερους, κυνηγάμε μεγαλύτερα κέρδη, τους μεζέδες και τις άλλες νοστιμιές.

Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε μ' ένα έθνος. Των Γάλλων. Ο Βίκτωρ Ουγκώ. Συγγραφέας, δραματουργός, όχι αυτοκράτωρ, βασιλιάς, κυβερνήτης, πολιτικός, στρατηγός, αρχιεπίσκοπος. Όταν πέθανε, σα σήμερα 22 Μαϊου, το 1885, κηρύχθηκε εθνικό πένθος. Δύο εκατομμύρια Γάλλοι δήλωσαν το παρών στην κηδεία του. Κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου τιμητική φρουρά παρίστατο στον νεκρό.

Θηρίο της πένας. Κολοσσοί του πνεύματος αναγνώρισαν αμέσως το ταλέντο του, και υποκλίνονταν στον Βίκτωρα Ουγκώ, με την έντονη προσωπική ζωή, πλούσια σε επεισόδια. Να σταθούμε σε κάποια που πιθανόν να τον επηρέασαν αποφασιστικά.

Γιος στρατηγού και μάνας αριστοκράτισσας, γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1802, βρέθηκε σε ιησουίτικο κολέγιο ο Victor Marie Vicomte Hugo και από συντηρητικός και βασιλόφρων εξελίχθηκε σε δημοκράτη και αθεϊστή. Παντρεύτηκε μία αταίριαστη σ' αυτόν γυναίκα, με την οποία, χωρίς να το γνωρίζει ο Βίκτωρ, ήταν ερωτευμένος ο μικρός του αδελφός. Ο πιτσιρικάς σαλτάρησε με το γάμο του Βίκτωρα και πέθανε τρελός. Ο δε ποιητής βρήκε την γυναίκα της ζωής του σε μια ηθοποιό.

Φιλέλλην μέγας ο Ουγκώ. Φαίνεται και στα βιβλία του. Ξεκίνησε να γράφει τους “Άθλιους” το 1828, από τα 26 του, και τους ολοκλήρωσε το 1862! Η “Παναγία των Παρισίων” εκδόθηκε το 1931. Αθάνατα έργα.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ