ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΑΡ

 

Θρυλική ταινία η «Καζαμπλάνκα», η οποία σήμερα δεν βλέπεται. Απλά παρουσιάζει μουσειακό ενδιαφέρον, κι αν! Στα χρόνια της έκανε πάταγο, πέρασε στην Ιστορία του σινεμά. Σήμερα θα την παρακολουθήσεις, αν θέλεις να σε πάρει ο ύπνος. Να νυστάξεις πολύ γρήγορα και σε λίγα λεπτά να κοιμηθείς.

Ξεθωριάστηκε η εν λόγω ταινία; Ας το πούμε κι έτσι. Μοιάζει φιλμ του δημοτικού σχολείου, με τα μέτρα, με τα δεδομένα της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής. Είχε πάρει 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τελικά κέρδισε τρία, μάλιστα το ένα της καλύτερης ταινίας.

Σήμερα; Αν πρέπει να βραβευόταν το Casablanca θα χρειαζότανε να θέσπιζαν ένα νέο βραβείο, το Όσκαρ ξεπερασμένης ταινίας. Είχε γυριστεί στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου και βγήκε για πρώτη φορά στις αίθουσες σα σήμερα 26 Νοεμβρίου, το 1942.

Το μπαρ που γυρίστηκε η ταινία υπάρχει και σήμερα, λειτουργεί κανονικά στην Καζαμπλάνκα. Είναι γεμάτο από σουβενίρ και φωτογραφίες σχετικά με το φιλμ, που αρχικά υπήρχε σκέψη να τιτλοφορηθεί Everybody Comes to Rick’s. Ο Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ, αυτός ο κακάσχημος βαρύμαγκας στο έργο ήταν ο Αμερικάνος Ρικ, το κουμάντο στο μπαρ Rick’s.

Δεν αποκλείεται μ’ άλλον τίτλο κι όχι εκείνον που επεκράτησε, Casablanca, ένα αντιστασιακό μελό σαν κι αυτό να περνούσε ντούκου. Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως βοήθησε η παρουσία του Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ, ενός ηθοποιού που ήταν ταυτισμένος με ρόλους μαφιόζου. Που να ξέρεις.

Ήταν να το σκηνοθετήσει ο Ουϊλιαμ Ουαϊλερ άλλα ήταν απασχολημένος και την ταινία γύρισε ο Ουγγοεβραίος Μαϊκλ Κέρτιζ. Αντί της Αν Σέρινταν και της Χεντυ Λαμάρ ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε τελικά στην Ίγκριντ Μπέργκμαν, την οποία πήραν δανεική, με μεταγραφή, με ανταλλαγή της Ολίβιας ντε Χάβιλαντ απ’ άλλη εταιρεία.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Οι «λεπτομέρειες» που λέγαμε. Που θάβουν μια ταινία ή την πάνε στον ανεξήγητο και απρόβλεπτο χώρο του θρύλου.

Διαβάστε ακόμα:

I ’M JUST A MUSICAL PROSTITUTE, MY DEAR