ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΕΙΔΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ BEATLES

 

''Όπως ο Χριστός έφτιαξε κρασί από νερό, έτσι οι άνθρωποι μπορούμε να μεταλλάξουμε το συναίσθημα σε μουσική''. – Κάρλος Σαντάνα.

Δεν γνωρίζω αν πράγματι ο Χριστός έφτιαξε κρασί από νερό, όπως αναφέρουν οι γραφές. Αυτό που γνωρίζω και συμφωνώ με την κουβέντα του κιθαρίστα Σαντάνα είναι ότι πράγματι η μουσική είναι γλώσσα των συναισθημάτων. Στην επικοινωνία, στην επαφή και στην κατανόηση ανάμεσα στους ανθρώπους. Κι αυτό περισσότερο απ’ όλους μου το «είπε» με την μουσική του ο μέγιστος τραγουδοποιός Ιωάννης Ουϊνστων Λένον, μέλος και ηγετική μορφή του διασημότερου γκρουπ που γνώρισε ο κόσμος, των Μπητλς.

«Η μουσική εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί κι αυτό που είναι αδύνατον να παραμείνει ανείπωτο». - Βίκτωρ Ουγκώ.

Οι Beatles είναι κλασική μουσική. Τα τραγούδια τους απλά, απλούστατα, συνθέσεις με κιθαρίστικες συγχορδίες και με καθημερινά τετράστιχα έδωσαν ένα μουσικό ήχο γεμάτο δροσιά, καθαρότητα και υγεία.

Δεν είναι Βάγκνερ και Μότσαρτ, Μπαχ και Σοπέν οι Μπητλς, όμως είναι κλασικοί και διαχρονικοί διότι εκφράζουν την εποχή τους και θα τους αναγνωρίσουν και στην επόμενο αιώνα, και στον επόμενο πολιτισμό.

«Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν λάθος. Η Γερμανία φαντάζεται ακόμα και τον Θεό να τραγουδά». – Φρειδερίκος Νίτσε.

Δεν ξέρω αν ο Θεός, και ποιος από όλους, τραγουδά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μουσική και το τραγούδι είναι γεννήματα της φύσης. Η βροχή, ο αέρας, το κύμα, ο καλπασμός του αλόγου, το κελάιδημα του πουλιού, το νερό της πηγής είναι τα απόλυτα μουσικά όργανα που συνθέτουν μουσική.

Οι Beatles δίνουν φυσική μουσική, τραγούδια μελωδικά και ρυθμικά που δεν σε φέρνουν πιο κοντά στον εαυτό σου και δεν σε κάνουν αρνητή της φύσης.

«Τόσο πολλά μουσικά κομμάτια τελειώνουν πολύ μετά το τέλος τους». - Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Η ανθρωπότητα επέδειξε την γελοιότητα της όταν γεννήθηκαν οι Beatles, αλλά και στην ενηλικίωσή τους ο κόσμος δεν έκρυψε την κληρονομική του ανωριμότητα. Στα πρόσωπα των τεσσάρων νεαρών, λαϊκής καταγωγής, από το προλεταριακό Λίβερπουλ ο πλανήτης αιφνιδιάστηκε είτε με τον συντηρητισμό του βολεμένου αστού, είτε με τη λούμπεν επαναστατικότητα της οργισμένης τραλαλά νεολαίας. Είδαν γιεγιέδες και μαλλιάδες με τις αφέλειες Μπητλς και από τα σακάκια τους χωρίς πέτα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται περί τσογλανίστικης ιστορίας.

Δεν ξέρω κανέναν John Lennon και κανέναν Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr. Ποτέ δεν ξεχώρισα άτομα από τους Beatles''.- Αποδυτηριάκιας, Beatlemania.


Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΙΞΕ ΤΑ ΟΠΙΣΘΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ