ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

 

Ψυχολογία Συριανού συζύγου. Τι είναι αυτό; Μόνο για τίτλο μυθιστορήματος δεν μοιάζει. Κι όμως πρόκειται για διαμάντι που έγραψε ο πολύ σπουδαίος Εμμανουήλ Ροίδης, ο Συριανός. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1836, σα σήμερα 28 Ιουνίου ο συγγραφέας της Πάπισσας Ιωάννας. Υπερηφάνεια αισθάνεσαι διαβάζοντας γραπτά του συμπατριώτη Εμμανουήλ Ροίδη.

Με αφορμή τη γέννηση του Ροίδη ένα απόσπασμα από το ολιγοσέλιδο έργο του Ψυχολογία Συριανού Συζύγου, σε απόδοση σύγχρονης νεοελληνικής. Γνωστό ότι έγραψε σε καθαρεύουσα. Ένας άνδρας λέει σ' άλλον άνδρα:

... Όλα μπορεί να τα συγχωρήσει μια γυναίκα. Και τις απιστίες και τις βρισιές και το ξύλο και οτιδήποτε άλλο. Εκτός από ένα και μόνο, το να την αγαπάει κάποιος περισσότερο από όσο αξίζει εκείνη. Όποιος κάνει την ανοησία να ομολογήσει σε γυναίκα πόσο υποφέρει εξαιτίας της, δεν του μένει τίποτα άλλο παρά να φύγει από κοντά της την ίδια κιόλας στιγμή ή να δέσει μια πέτρα στο λαιμό του και να φουντάρει στην θάλασσα.

... Απαραίτητος όρος για να ζήσει κανείς αρμονικά με γυναίκα φιλάρεσκη είναι να της κρύβει επιμελώς δύο πράγματα: Τα εννέα δέκατα της αγάπης του και το μισό τουλάχιστον της περιουσίας του.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΠΙΣΣΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ ΡΟΙΔΗ