ΣΤΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΤΗΣ Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

 

Ο Αθηναίος Θεμιστοκλής είναι το πρώτο κουμάντο στη Ναυμαχία που έκοψε τελικά το βήχα στην Περσία, τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του καιρού της. Και έσπασε στο ελληνικό νησί το όνειρο του Μεγάλου Βασιλέως, του Ξέρξη να προχωρήσει προς δυσμάς. Στους τόπους εκείνους που αργότερα ονομάστηκαν Ευρώπη.

''Λες μαλακίες... '' αποπαίρνει τον Θεμιστοκλή ο αρχηγός του στόλου των Σπαρτιατών στη Σαλαμίνα. Φοβερά πράγματα. Επειδή ήταν αρχαιότερος και είχε ένα βαθμό περισσότερο κουνιότανε ο Ευρυβιάδης. Αν είναι δυνατόν, Σπαρτιάτης να κάνει τον καμπόσο σε Αθηναίο, για δουλειές θαλασσινές. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Δεν παιζόντουσαν στη θάλασσα οι Αθηναίοι. Είχαν πατήσει σε περιοχές όπου γης ήταν γνωστές. Και εξελίχθηκαν στη Νο 1 αποικιοκρατική δύναμη λόγω της υπεροχής τους στο ναυτικό, εμπορικό και πολεμικό.

Όπως συνηθιζόταν τότε οι Έλληνες πήγαν στην κυρία πρεζού, την Πυθία, στο Μαντείο των Δελφών, και την ρώτησαν. Τι χαμπάρια. Πως να ξηγηθούμε. Οι Πέρσες πέρασαν τις Θερμοπύλες.

Η κυρία, κάργα στη μαστούρα, μέσα στους καπνούς, δίνει το χρησμό: ''Θα σας σώσουν τα ξύλινα τείχη''. Ο Θεμιστοκλής πιάνει την ερμηνεία του χρησμού. ''Τα καράβια!!! Ξυπνήστε! Αυτό είναι... ''. Εξηγεί στους άλλους αρχηγούς; ''Όταν η ιέρεια μιλάει για ξύλινα τείχη, δεν θέλει ρώτημα το πράμα. Μας δίνει το μήνυμα να στήσουμε τείχος με τις τριήρεις''.

''Λες μαλακίες... '', τον χαβά του ο Ευρυβιάδης και πάνω στον καβγά, με ράβδο στο χέρι, ορμάει να δώσει μια στον Αθηναίο ναύαρχο. Τότε ήταν που η Θεμιστόκλα αμόλυσε την ατάκα που έμεινε: ''Πάταξον μεν, άκουσον δε''.

Διαβάστε ακόμα:

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΟΧΙ ΟΙ ΓΛΥΦΤΕΣ ΤΟΥ