ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ Ο ΜΟΣΧΟΜΑΓΚΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ

 

"Και ο Μάνος Χατζηδάκις ήταν ομοφυλόφιλος, όμως δεν έκανε σαν κάποιους άλλους που θυμίζουν την φτερού…". Κάπως έτσι το είχε πει ο γνωστός τραγουδιστής Νότης Σφακιανάκης. Ατυχής δήλωση. Ο Μάνος Χατζηδάκις κατ΄αρχήν ΕΙΝΑΙ, όχι ήταν, ΕΙΝΑΙ μεγάλος Έλληνας. Και ο πεθαμένος ΕΙΝΑΙ, δηλαδή υπάρχει ακόμα, διότι ζει το έργο του. Αδιάφορο αν το κορμί του, η σάρκα του ψόφησε. Ο καθένας κρίνεται και αξιολογείται με το έργο του, όχι με το ποιος είναι σαν άνθρωπος, αν είναι καριόλης ή όχι, αδερφάρα ή όχι. Αδιάφορη η όποια συμπεριφορά του, η οποία στο φινάλε δεν ορίζεται από το προϊόν της δουλειάς του

Μιλάμε για τον Μάνο Χατζηδάκι, με αφορμή ότι πέθανε σα σήμερα 15 Ιουνίου, το 1994. Αφήνουμε στην άκρη το ποιος είναι ως δημιουργός και βάζουμε στη σέντρα το ποιος ήταν σαν άτομο. Ο Αρσενικός! Αυτό ήταν ο μεγάλος. Ο Αρσενικός με άλφα κεφαλαίο. Κατόπιν τούτου δεν τον πιάνεις στο στόμα τον μεγάλο Έλληνα για να πεις τρίχες. Και να τον μπλέξεις με ατάκες σχετικές με φτερά και πούπουλα.

Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμα πόσο μεγάλος είναι ο Μάνος Χατζηδάκις. Ο συνθέτης που έγραψε μουσική «εύκολη», επικοινωνιακή, πιασιάρικη, σουξεδιάρικη. Ποια άλλη απόδειξη της τεράστιας κλάσης του. Σου έδωσε ποιότητα με τραγουδάκια που και να μην το ήθελες τα έπαιρνε ο στόμας σου. Αυτό είναι το μεγαλείο, το μουσικό μεγαλείο του Χατζηδάκι.

Και πάμε στο περί ομοφυλοφιλίας. Αλλοίμονο. Να μετρήσουμε κάποιον με κριτήριο την όποια σεξουαλική του δραστηριότητα. Αν είναι ή όχι ομοφυλόφιλος. Να τον κρίνουμε αρνητικά ή θετικά γι’ αυτό που είναι. Ποιοι είμαστε, ρε; Πού είμαστε;

Γιατί ο Χατζηδάκις είναι Ο Αρσενικός; Όχι, βέβαια, γιατί είναι μέγας καλλιτέχνης. Ούτε γιατί ήταν καλός άνθρωπος. Αλλά; Γιατί σαν αληθινός Άνδρας με άλφα κεφαλαίο, δεν συμπεριφερόταν πούστικα. Γιατί είχε το θάρρος της γνώμης του, της άποψης του, και την εξέφραζε δημόσια χωρίς να υπολογίζει τον κόσμο, που τον λένε και λαό. Τους έγραφε όλους ο Χατζηδάκις. Πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, καναλάρχες, εκδοτάρχες. Αυτή ήταν η μισή μαγκιά. Η απόλυτη μαγκιά του Χατζηδάκι ήταν που δεν λαμογιάριζε με τον κόσμο. Ο μοσχόμαγκας. Καμιά σχέση με τον βαρύμαγκα. Ο Άνδρας. Ναι, υπάρχουν και ομοφυλόφιλοι που είναι Άνδρες, με άλφα κεφαλαίο. Πιο άνδρας από πολλούς ετεροφυλόφιλους.

Διαβάστε ακόμα:

ΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ Ο... ΦΑΛΛΟΣ!