ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟ

 

Όρουτς Ρέις έχουν βαπτίσει οι Τούρκοι το ερευνητικό παπόρι που βολτάρει στο Αιγαίο (φώτο) και άμα λάχει να πούμε περνάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την έχει περάσει, δηλαδή, συνέβη τον Ιανουάριο του 2020, για να είμαστε ακριβείς. Τι πάει να πει Όρουτς Ρέις; Είναι το όνομα δοξασμένου πειρατή, μεγαλύτερου κατά ένα χρόνο του αδελφού του, του θρυλικού Μπαρμπαρόσα. Του αρχιπειρατή και αρχιναύαρχου του οθωμανικού στόλου, στην πιο λαμπρή εποχή της αυτοκρατορίας, επί των ημερών του σουλτάνου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Με αφορμή ότι σα σήμερα 4 Ιουλίου, το 1541 ψόφησε ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα (σημαίνει κοκκινογένης), αξίζει να πούμε δυο λόγια για τα δυο αδέλφια, ελληνικής καταγωγής, επιφανή κοπρόσκυλα, που υπηρέτησαν τον Τούρκο. Δεν το έπιασα καλά το θέμα. Δηλαδή; Αυτός που γεννιέται με τον δαίμονα μέσα του ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της φύσης του, χωρίς να σκοτίζεται ποιος ωφελείται από την τρέλα της προσωπικής του δράσης.

Μπαμπάς του Όρουτς Ρέις (1474-1512) και του Μπαρμπαρόσα (1475- 1541) ήταν Αλβανός γενίτσαρος από τα Γιαννιτσά, με το όνομα Γιακούπ αγάς. Μάνα τους Μυτιληνιά χήρα παπά, χριστιανού ορθόδοξου βέβαια, στο όνομα Κατερίνα Γιακούπογλου, που έκανε άλλα τέσσερα παιδιά, δυο κόρες και δυο αγόρια. Ο Μπαρμπαρόσα και ο Όρουτς Ρέις γεννήθηκαν στο χωριό της μάνας τους, τον Παλαιόκηπο Λέσβου, απ' όπου κατάγεται ο Αλεπουδέλης. Ποιος είναι αυτός; Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, νόμπελ λογοτεχνίας αν έχετε ακουστά.

Ο Όρουτς ήταν καριερίστας και πτυχιούχος πειρατής. Σε γιουρούσι τον τσάκωσαν οι ιππότες της Ρόδου, άλλα αξιοπρεπή ρεμάλια με το χριστιανικό σταυρό στο στήθος και για να κονομήσουν τον πούλησαν σκλάβο- τον αγόρασε εμίρης από Αίγυπτο μεριά. Από την Αλεξάνδρεια άρχισε επιδρομές κουρσάρικες και το 1512 σε ρεσάλτο έχασε το ένα χέρι του. Τελικά, αυτοανακηρύχτηκε σουλτάνος του Αλγερίου, όταν ο κανονικός έπαθε συντριβή από τους Ισπανούς.

Από τους Ισπανούς την βρήκε ο Όρουτς, τον σκότωσαν και εκεί τελείωσε ο τσαμπουκάς του. Ο αδελφός του Μπαρμπαρόσα την κοπάνησε από το Αλγέρι, έκανε μεταγραφή στον σουλτάνο της Οθωμανίας και αργότερα- με σφραγίδα - έγινε αυτός σουλτάνος στο Αλγέρι. Αυτά.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ