ΒΑΠΟΡΑΚΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ

 

Μια ακόμα ταινία με θέμα τον Ναπολέοντα. Επόμενο. Ναπολέων, Χίτλερ, Στάλιν, Ιησούς, Αλέξανδρος, Αλ Καπόνε, Καίσαρ είναι πρόσωπα αθάνατα. Δεν εξαντλούνται όσες ταινίες γυριστούν γι’ αυτούς, όσα βιβλία γραφτούν, όσοι πίνακες ζωγραφιστούν. Επειδή το υψηλής αναγνωρισιμότητας άτομο χρησιμοποιείται  από τον λογοτέχνη, τον καλλιτέχνη, τον σκηνοθέτη να πει τα δικά του. Μ’ άλλα λόγια το ιστορικό πρόσωπο λειτουργεί σαν βαποράκι από τον συγγραφέα, τον σεναριογράφο.

Κι έτσι πρέπει να γίνεται. Άλλο κάνω Ιστορία, υπηρετώ την αλήθεια, άλλο λέω κάνω τέχνη, δηλαδή αναδεικνύω τη δική μου αλήθεια φέρνοντας τα γεγονότα στα μέτρα μου. Και έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την αλήθεια της Ιστορίας η αλήθεια της τέχνης, η οποία δικαιώνεται όταν φωτίζει αιώνιες συμπεριφορές ανθρώπινες, προσωπικές και μαζικές, και δίνει συμπεράσματα ζωής.  

Τη μια ακόμα ταινία για τον Κορσικανό θα την γυρίσει ο πολύ σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης Ρίντλεϋ Σκότ, ηλικίας 82 ετών. Θα πρωταγωνιστήσει ο οσκαρικός και μισοπαλαβιάρης Ιοακίμ Φίνιξ, που αυτή την εποχή το ταλέντο του είναι καρπερό.

Στη φώτο, ένας άλλος κινηματογραφικός Ναπολέων, με τον εμβληματικό Μάρλον Μπράντο, τον μέγιστο ηθοποιό του σινεμά, στην κακή ταινία Ντεζιρέ, του 1954. Άσχετο. Το 1952 ο Μπράντο ήταν στο σινεμά ο Μεξικάνος επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα και το 1953 ο Ιούλιος Καίσαρ

Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ... ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ