Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

 

Δυο “miraz 2000” απογειώθηκαν στις 11.20 το πρωί από το αεροδρόμιο της Τανάγρας με σκοπό να κάνουν άσκηση αναχαίτισης στο Αιγαίο. Το ένα πολεμικό αεροσκάφος θα παρίστανε ότι είναι ελληνικό, το άλλο εχθρικό, τούρκικο. Πιλότος στο ένα μαχητικό αεροπλάνο ο 26χρονος υποσμηναγός της 331 Μοίρας Παντός Καιρού Νίκος Παρούσης, ο οποίος κάποια στιγμή διαπίστωσε βλάβη στο σύστημα ελέγχου του πηδαλίου, προφανώς ηλεκτρικό πρόβλημα.

Ο Παρούσης αναφέρει το πρόβλημα στον αρχηγό του σχηματισμού που ήταν ο πιλότος του άλλου μαχητικού κι αυτός του συνέστησε να πάρει ανοιχτή στροφή για να ρίξει τα καύσιμα στη θάλασσα και στη συνέχεια να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Η κατάσταση ,όμως, είναι ελεγχόμενη- ενημερώνει ο υποσμηναγός-  κι έτσι έβαλε μπροστά τη διαδικασία προσέγγισης στο διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας.

Ένα τέταρτο της ώρας από την απογείωση και, ενώ ο Παρούσης έχει ήδη είχε κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης και βρισκόταν σε ύψος 1.000 πόδια και σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων νότια της Τανάγρας, στην περιοχή της Σκάλας Ωρωπού, το αεροσκάφος κάνει ανεξέλεγκτη κίνηση ανόδου και ταυτόχρονη κλίση και περιστροφή. Ο πιλότος διαπιστώνει πλέον πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου…

Μπροστά του ο Παρούσης βλέπει ένα σχολείο και - όπως έγινε αντιληπτό από το έδαφος- κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεφύγει μακριά από την κατοικημένη περιοχή… Δεν εγκατέλειψε το αεροπλάνο, για να σώσει τη ζωή του... Απέτρεψε την πτώση, μέχρι τη συντριβή… Του αεροπλάνου και του ίδιου. Ήταν 4 Νοεμβρίου, σα σήμερα το 1998.

Την κηδεία του αθάνατου Νικολάου Παρούση παρακολούθησε η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χοροστάτησε στη νεκρώσιμο ακολουθία, στον ναό Αγίων Θεοδώρων της Καλλιθέας. Στον ηρωικό πιλότο αποδόθηκαν όλες οι τιμές. Βούρκωσαν μάτια όταν έπεφτε χώμα στο φέρετρο με την ελληνική σημαία. Την ίδια ώρα κάτοικοι της Σκάλας Ωρωπού τιμούσαν τον νεκρό.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ Η ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΑΛΛΟ...