Ο ΧΕΙΜΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΛΑΚΟΣ...

 

Για πρώτη φορά άκουσα τη λέξη Ραμσάρ, το όνομα πόλης του Ιράν, όταν εκεί υπογράφτηκε το 1971 η διεθνής σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων. Και επειδή αυτό έγινε στις 2 Φεβρουαρίου, αυτή η μέρα κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στους υγροτόπους όπου γης.

Οι περισσότεροι υγρότοποι στη χώρα μας είναι στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Συνολικά οι υγρότοποι στην πατρίδα είναι 1383, από τους οποίους οι 800 περίπου στα νησιά. Αναφέρω τους δέκα αναγνωρισμένους ως ''διεθνούς σημασίας'' υγρότοπους μας, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε:

Το Δέλτα Έβρου, οι Λίμνες Βιστωνίδα - Ισμαρίδα, η λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος και οι λιμνοθάλασσες Θράκης, το Δέλτα Νέστου,τη Λίμνη Κερκίνη, οι Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, το Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους, οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, ο Αμβρακικός Κόλπος, οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού και το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτύχι.
 

Ασπίδα στην επίθεση που δέχεται το περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελούν οι περιοχές εκείνες με νερά στάσιμα ή όχι, αλμυρά και γλυκά, της θάλασσας ή της βροχής. Επειδή οι υγρότοποι συμβάλουν στην ισορροπία των οικοσυστημάτων. Πέρα απ’ αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, με ''υγιείς'' υγρότοπους οι χειμώνες είναι περισσότερο ήπιοι και πιο δροσερά τα καλοκαίρια τους   

Διαβαστε ακομα:

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ