ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!... , ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ;

 

Από απόκριες πήρατε φέτος τίποτα πρέφα; Ρωτάω γιατί σήμερα Δευτέρα τελείωσε το πάρτυ, οι απόκριες. Λοιπόν. Μήπως έπεσε το μάτι σας σε τίποτα μασκαράδες τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, της καρναβαλικής περιόδου. Όχι; Μάλλον δεν βλέπετε καλά!

Λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες, μετά τα κωλομνημόνια και με τον κορονοϊό, έχουμε γίνει αποκριάτικοι. Μασκαράδες. Όχι αυτοί που είμασταν. Έχουμε αλλάξει φορεσιά, μας έχουν αλλάξει και στη φάτσα. Ίδιοι είμαστε, αλλά κυκλοφορούμε με βαρύτερο κεφάλι και χαμένο βλέμμα.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Από τη σέντρα της ημέρας δίνεται η εκκίνηση της Σαρακοστής, σύμφωνα με την Εκκλησία της ορθόδοξης χριστιανοσύνης. Απόκριες τέλος και οι καλοί πιστοί από σήμερα κιόλας φροντίζουν να καθαρίσουν πνεύμα και σώμα. Τη σκέψη τους και την κορμάρα τους. Με νηστείες. Δεν την είπαν για πλάκα Κάθαρά Δευτέρα.

Νηστήσιμη μέρα η Καθαρά Δευτέρα αλλά τρως σούπερ σπέσιαλ, γευστικά. Χορταστικά. Μεζεκλήδικα. Και διάφορα πιάτα, ποικίλες μπουκιές. Έτσι για να 'χουμε καλό ξεκίνημα των 40 ημερών νηστείας, τόσες όσες οι ημέρες του Χριστούλη στην έρημο.

Τα παλιά τα χρόνια, εννοώ τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, την Καθαρά Δευτέρα δεν φαινόταν... αεροπλάνο στον ουρανό(!), τόσοι πολλοί ήταν οι χαρταετοί, ένα έθιμο που όλο και εξαφανίζεται. Ήταν τα κούλουμα, η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην ύπαιθρο, στην εξοχή. Παρέες κεφάτες με χορό, τραγούδι, φαγητό.

Κατά τον Νικόλαο Πολίτη η λέξη ''κούλουμα'' προέρχεται από τη λατινική Cumulus, που σημαίνει Σωρός, Αφθονία, Τέλος. Το τέλος της αποκριάς, δηλαδή. Ίσως να παίζει και από την άλλη λατινική λέξη, ''κόλουμνα'', που σημαίνει κολώνα. Τα πρώτα καθαροδευτεριάτικα γλέντια έγιναν στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.
Στη πανοραμική φώτο, αποκριές του 1910 στον Πειραιά, από τη Συλλογή Κωνσταντίνου Τρύπου- Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.
Διαβαστε ακομα:

ΕΦΥΓΕ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ