Ο ΤΡΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Στην εικόνα μας είναι ο πίνακας ''Η Κραυγή'' που ζωγράφισε ο Νορβηγός Έντβαρντ Μούνκ το 1893. Ποια είναι η εντύπωση που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο του καλλιτέχνη στον μέσο άνθρωπο της εποχής μας; Τον αφήνει αδιάφορο ή τον τρομάζει, αντιλαμβάνεται κάποιο συμβολισμό ή τον απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη; Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της τέχνης σνομπάρει την άποψη του μέσου ανθρώπου. Ο φωτισμένος δημιουργός λειτουργεί έχοντας επαφή με δυνάμεις και εμπνεύσεις από το υπερπέραν. Μ’ άλλα λόγια δεν θα υπήρχε η μεγάλη τέχνη, τα αιώνιας αξίας έργα της, αν ο ζωγράφος και ο ποιητής, ο μουσικός και ο γλύπτης κυριαρχούνταν από την αγωνία να… αρέσουν στον οργανωμένο οπαδό της ποδοσφαιρικής Θύρας τάδε ή στον τραμπούκο κομματόσκυλο αυτής ή της άλλης ''ιδεολογίας''.
Έχουν γραφτεί ατέλειωτα πράγματα για τον πίνακα ''Η Κραυγή'', του 1893. Έχει πέσει μελέτη και ανάλυση από αμέτρητους ειδικούς και φιλοσόφους, ψυχιάτρους και ψυχολόγους, κι όλοι προσκυνούν τη δύναμη και την αλήθεια της εκφραστικότητας του πίνακα. Θεωρείται ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να απασχολεί ''Η Κραυγή'', το καλλιτεχνικό έργο που δείχνει το φόβο, το άγχος και την αγωνία του παντοτινού ανθρώπου.
Για 117 χρόνια δεν είχε δοθεί απάντηση: Ποιος και γιατί στον παγκόσμια αναγνωρισμένο πίνακα του Edvard Munch έγραψε τη φράση ''Μόνο ένας τρελός θα ζωγράφιζε αυτό το έργο''. Ασφαλώς κάποιος ασεβής, κάποιος βάνδαλος τόλμησε να αφήσει το στίγμα του σε τούτο τον εμβληματικό πίνακα. Τελικά, απάντηση δόθηκε, ο ίδιος ο Μούνκ ''υπέγραψε'' την Κραυγή με την ατάκα ''Μόνο ένας τρελός θα ζωγράφιζε αυτό τον πίνακα''.
Ήταν πράγματι παράφρονας ο Έντβαρντ Μουνκ, που γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1863 και είχε βασανισμένα παιδικά χρόνια. Ο ίδιος είχε πει πως από την κούνια του γνώρισε την αρρώστια και το θάνατο. Πέθαναν ενωρίς μάνα, πατέρας, αδέλφια του κι αυτός κατέληξε φυματικός και αλκοολικός. Το τελικό κτύπημα το δέχθηκε όταν επηρεάστηκε από έναν μποέμ μηδενιστή που του έλεγε ότι ''Η καταστροφική μανία γεννάει τη δημιουργία... '' και ''Ο υπέρτατος δρόμος για την ελευθερία έρχεται με την αυτοκτονία... ''. Κλείσανε τον φουκαρά τον Μουνκ στο ψυχιατρείο.
Μια μέρα, στο ηλιοβασίλεμα, βγήκε έξω από το σπίτι του στο Όσλο ο Έντβαρντ κι άκουσε τη βροντώδη κραυγή της φύσης. Αυτό ήταν! Ζωγράφισε το αριστούργημα του.
Διαβαστε ακομα: