ΕΝΑΣ ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ... ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΝΟΣ, ΚΑΙ ΑΡΑΒΑΣ

 

Ο Άντονυ Κουήν στο ρόλο του Αλέξη Ζορμπά. Του Έλληνα μυθιστορηματικού ήρωα στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Τι ''λέει'' η φιγούρα στη μαυρόασπρη φωτογραφία; Φάτσα εκατό τα εκατό Έλληνα. Εκατό τα εκατό Κρητίκαρου της παλιάς εποχής. Κι όμως ο Άντονυ Κουήν, αυτός που έπαιξε στο σινεμά τον Αλέξη Ζορμπά, τον πιο σημαδιακό ρόλο της πλούσιας και πολύχρονης καριέρας του, δεν έχει καμιά σχέση με τα χώματα και αίματα μας. Μεξικάνος ήταν, μισιακή καταγωγή από Ιρλανδία, έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξαναβλέπεις τη φωτογραφία και δίνεις την εξήγηση. Είναι ηθοποιός. Μέγας ηθοποιός. Το πρόσωπο του και οι κινήσεις του σώματος του βασιλεύουν στην κινηματογραφική οθόνη. Κυριαρχούν. Γιατί είναι ηθοποιός. Τεράστιος ηθοποιός. Ζωντανεύει το ρόλο, δίνει την αλήθεια του. Σταματάει να ‘ναι ο ηθοποιός, ο Άντονυ Κουήν, είναι ο ρόλος του. Η απόλυτη ευτυχία για τον συγγραφέα να τον ξεπερνάει σε σύλληψη, σε αναπαράσταση ο ηθοποιός, διότι μπροστά στην κάμερα ζωγράφισε τον ήρωα του βιβλίου με τέτοιον τρόπο, ώστε τον κανει αθάνατο.

Είδα πρώτη φορά στο πανί τον Άντονυ Κουήν στην ταινία του ελληνοαμερικανού Ηλία Καζάν Viva Zapata, του 1952. Έκανε τον αδελφό του Ζαπάτα- Μάρλον Μπράντο και τότε πήρε το πρώτο από τα δυο του Όσκαρ. Εποχή που ακόμα είναι πολύ πίσω η ερμηνεία του ηθοποιού στο σινεμά, με εξαίρεση κάποιων θεϊκών ταλέντων, π.χ. του Μάρλον Μπράντο. Μετά το 1980, όταν ο κινηματογράφος ξεκίνησε την επίθεση στην τηλεόραση, που τον ανταγωνιζόταν, άρχισε να μετράει η λεπτομέρεια και η προχωρημένη τεχνική στον ηθοποιό του εμπορικού σινεμά.

Ο Άντονυ Κουήν γεννήθηκε στην πατρίδα του το Μεξικό Απρίλιο του 1915 και πέθανε το 2001, σα σήμερα 3 Ιουνίου. Παντρεύτηκε τρεις γυναίκες, είχε πολλές ερωμένες κι έκανε 13 δηλωμένα παιδιά. Το 1954 γύρισε το La Strada του Φεντερίκο Φελίνι κι ήταν ένας αυθεντικός μεσογειακός ιταλιάνος. Από τις 150 ταινίες του, κατά την προσωπική μου γνώμη, δίνει τα ρέστα του στο Λώρενς της Αραβίας, του 1962. Αξεπέραστος. Αυτή τη φορά Άραβας. Μεγάλο του ατού η ενέργεια, η εκρηκτικότητα του όταν φοράει το ρόλο του.

Το 1961 έπαιξε στην υπερπαραγωγή, αλλά ασήμαντη ταινία, Τα Κανόνια του Ναβαρόνε, που γυρίστηκε στη Ρόδο. Ένας ορμίσκος 250 μέτρων στο νησί, τιμής ένεκεν, λέγεται ''Παραλία Άντονυ Κουήν''.  

Διαβαστε ακομα:

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΕΣ… ΣΤΑ ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ