ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΟΣ

 
Πομάκος από το χωριό Ωραίο της Ξάνθης ο μουσουλμάνος Χασάν Χαλίλωφ Ιμπραίμωφ. Μετανάστης μετά τον πολέμο στην Αμερική, γνωρίζεται με την ορθόδοξη χριστιανή Δωροθέα Τσίγκου, Ελληνίδα από το χωριό Δρομόπολη της Αλβανίας. Να γίνει ο γάμος συμφωνεί η πλευρά της νύφης, αρκεί ο γαμπρός να βαπτιστεί χριστιανός. Ούτε που το σκέφτηκε ο Χασάν, καψούρης με την Ντόροθυ.
 
Το ζευγάρι παντρεύτηκε, ο Πομάκος άλλαξε το όνομα του, το έκανε Άλαν Ουίλσον. Και η κόρη της Δωροθέας από Μαργαρίτα Ιμπραίμοβα έγινε Ρίτα Ουίλσον, μεγάλωσε, σπούδασε, ασχολήθηκε με το σινεμά και παντρεύτηκε τον Αμερικάνο Τον Χανκς. Ο οποίος μετά την τελετή του δεύτερου γι ' αυτον γάμου βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Δεν είχε άλλη επιλογή, διαφορετικά δεν θα έβαζε στεφάνι στο κεφάλι της η Ρίτα. Η συνομήλικη του Τομ Χανκς.
 
Όχι μόνο στα χαρτιά - αμερικάνικα και ελληνικά - αφού ο Χανκς έχει ήδη πάρει την ελληνική ιθαγένεια - και επί της ουσίας είναι ορθόδοξος ο δις βραβευμένος με Όσκαρ πρώτου ρόλου. Και το δείχνει στην πράξη ότι είναι περισσότερο Έλληνας, παρά Καλιφρονέζος. Γεννήθηκε το 1956, σα σήμερα 9 Ιουλιου, στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας. 
 
Απίθανο να μην είναι παρών κάθε Πάσχα στην περιφορά του Επιταφίου, στην Άγια Σοφιά,  στο Λος Άντζελες, στην ίδια την ελληνική εκκλησία όπου βαπτίστηκε χριστιανός. Και κάθε καλοκαίρι θα έρθει στο πετρόκτιστο σπίτι του στην Αντίπαρο, όπου δίνει δωρεάν μαθήματα της ιδεώδους συμπεριφοράς απλού ανθρώπου, αυτός μια φιρμάρα και δισεκατομμυριούχος.
 
Ο Tomas Hanks, το απόλυτο μοντέλο του αντισταρ στον κινηματογράφο (δεν τον ευνοεί και η φάτσα του να πλασάρεται ως ζεν πρεμιέ), αλλά και στη ζωή του με την απλότητα και τους χαμηλούς τόνους, έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα. Στη λατρεμένη του Ελλάδα, την οποία ολο και περισσότερο γνωρίζει στις βόλτες του με το ιδιωτικό σκάφος.
 
Το 1982 έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε ταινία. Μετά από δυο χρόνια, στα 28 έγινε γνωστός με την ''Γοργόνα'' και καθιερώθηκε πρωταγωνιστής το 1988, με το ''Big''. Εξελίχθηκε σε ηθοποιό κολοσσό, σε ρόλους κάθε είδους, και είναι η εγγύηση για τόν σκηνοθέτη του. Είναι ο δεύτερος στην Ιστορία που κερδίζει το Όσκαρ δυο χρόνια σερί. Το 1993 για το ''Φιλαδέλφεια'' και το 1994 για το ''Φόρεστ Καμπ''. Ο άλλος είναι ο Σπένσερ Τρέυσυ (1900- 1967).
Διαβαστε ακομα:

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ, Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ Ο Α'