Δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του γράφει στο ημερολόγιό του:«Τίποτα. Μήτε αρκετή σοφία, εμπειρία. Τίποτα. Μήτε Άγιο Δισκοπότηρο, μήτε Ύστατο Σατόρι. (Λέξη που ορίζει τη βουδιστική διαφώτιση). Καμία τελική λύση. Μονάχα σύγκρουση. Το μόνο που ανακουφίζει τη σύγκρουση είναι η Αγάπη. Η Αγάπη. Τι να 'ναι αυτό; Το πιο φυσικό παυσίπονο. Αυτό είναι. Η ΑΓΑΠΗ».
Μιλάει για αγάπη, ποιος! Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ. Ο καταραμένος ποιητής. Ένα παρανοϊκό άτομο, με σκέψη και συμπεριφορά ολοκληρωτικού ομοφυλόφιλου, στον οποίον ταιριάζει γάντι ο χαρακτηρισμός του «πειραματιστή». Εκείνου που δοκιμάζει κάθε ναρκωτική ουσία, παραδίνεται στα ναρκωτικά αλλά και σε κάθε, πέρα από τα όρια, περιπέτεια στην προσωπική του ζωή.
Ταλαντούχος συγγραφέας, τον ανεγνώρισε και τον έκανε μέλος της η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών των ΗΠΑ. Ό,τι έγραψε είναι αυτοβιογραφικό. Από τον πλούτο της προσωπικής του ζωής. Της απόλυτα τυχοδιωκτικής ζωής του.
Μη ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Δηλαδή; Ο αποδυτηριάκιας παρουσιάζει κάποιους τύπους, που είναι άνθρωποι σαν κι εμάς. Μην το ξεχνάμε! Κι εμείς κουβαλάμε τον άνθρωπο τον πρωτόπλαστο, τον αιώνιο, τον αναλλοίωτο, όπως οι διάφοροι Μπάροουζ, οι οποίοι δεν αντιστέκονται στη φύση τους, στα ζώπυρα τους και φλερτάρουν από το χείλος των γκρεμνών στην αυτοκαταστροφή.
Ο William Burroughs γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1914 και είναι ο ένας της αγίας τριάδας, των αρχιερέων των μπήτνικ. Ο Τζακ Κέρουακ και ο Αλαίν Γκίνσμπεργκ, επίσης λογοτέχνες, είναι οι άλλοι δύο «αρχηγοί» του κινήματος της beat generation.
Το 1953 ο Μπάροουζ εκδίδει το Junky, το Πρεζόνι, βιβλίο στο οποίο καταγράφει ό,τι του ''χάριζε'' η χαρμάνα και η μαστούρα με τις ουσίες. Το ευαγγέλιο του είναι το Naked Lunch, το Γυμνό Γεύμα, βιβλίο του 1959. Ένα παραλήρημα δίχως αρχή και τέλος. Ένα μαγικό πράμα, όμως τόσο διεστραμμένο. Επόμενο να απαγορευτεί κυκλοφορία του
Στο σχολείο ερωτεύθηκε έναν συμμαθητή του και τότε, ανήλικος ακομα, συνειδητοποίησε τη σεξουαλική του ταυτότητα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Χάρβαρντ και έφυγε από την Αμερική στη Βιέννη, να παριστάνει τον φοιτητή της ιατρικής. Γνωρίστηκε με μια εβραιοπούλα, γεμάτη ανασφάλειες λόγω των ναζί. Την παντρεύτηκε στην Αθήνα, το 1937, σα σήμερα 2 Αυγούστου, στην αμερικάνικη πρεσβεία, κι όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ οι δρόμοι τους χώρισαν, όχι πως είχαν ποτέ ενωθεί, έστω και για μια νύχτα. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά ο Μπάροουζ, έκανε κι ένα αγόρι, χωρίς να αναπτύξει ούτε υποψία σχέσης με την σύζυγό του.
Στην Αθήνα ο Μπάροουζ ήλθε και δεύτερη φορά, το 1973, με νέο εραστή και με σκοπό να συναντήσει τον επίσης ομοφυλόφιλο Άλαν Άνσεν κι πήγαν για ούζα στις Σπέτσες. Ο Άνσεν είναι Αμερικάνος θεατρικός συγγραφέας, αναγνωρισμένη μούρη των μπήτνικ, χρόνια εγκατεστημένος στην Ελλάδα και πέθανε εδώ το 2006.
Ο William Burroughs κυκλοφορούσε με παλτό, ρεπούμπλικα και μπαστούνι. Θεωρείται ο ''παππούς'' και ο ''θείος'' και ο ''πατέρας'' συγγραφέων, δημοσιογράφων, ποιητών και σία. Αν τον συναντούσες θα έλεγες ότι είναι άνθρωπος νηφάλιος, όχι του πρώτου πλάνου. Με τα γραπτά του επηρέασε τη μεταπολεμική Αμερική, και λειτούργησε τον γκουρού στη ροκ μουσική, στους Beatles, στο Νταίηβιντ Μπάουι, στον Φρανκ Ζάπα, στον Ίγκυ Ποπ, στην Πάτυ Σμιθ. Πέθανε σα σήμερα 2 Αυγούστου, το 1997.
Σκότωσε την γυναίκα του, σε μια στιγμή που κι αυτή ήταν μαστουρωμένη. Οι δυο τους είπαν να «παίξουν» το κόλπο του Ουλιέλμου Τέλου με το τόξο. Έβαλε ένα μήλο στο κεφάλι της η ναρκομανής σύζυγος της συμφοράς και ο Μπάροουζ την «σημάδεψε», με το πιστόλι, όμως. Την έστειλε, δεν το ήθελε.