ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

 

Πιτσιρικάς είμαι σε παιδική κατασκήνωση. Ένας από τους εκπαιδευτές, πολύ μεγαλύτερος, κάπου 18-20 χρονών αυτός, τον έχει βαρέσει κατακέφαλα η τρέλα της αρχαιολογίας. Στις ελεύθερες ώρες του το παλληκάρι εξαφανιζόταν από την κατασκήνωση και έσκαβε σε χωράφια, σε βουνοπλαγιές. Ήταν σίγουρος, έλεγε, ότι κάτι σπουδαίο θα ανακαλύψει, έναν αρχαίο ναό, ένα αρχαίο λουτρό, ένα μπουρδέλο, κάτι.

 

Μη σου κολλήσει, μη γίνει μανία σου, όπως με τον Ιταλοεβραίο ανθρωπολόγο Τσεζάρε Λομπρόζο. Τον έτρωγε και δεν τον άφηνε το αλκοολίκι της έρευνας. Για το ένα και το άλλο. Για διάφορα και διαφορετικά πράγματα. Ο εν λόγω γεννήθηκε Νοέμβριο του 1835 και σε ηλικία 15 ετών έγραψε το πρώτο από τα 450 βιβλία του, ''Η Ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας''. Πέθανε το 1909, σα σήμερα στις 19 Οκτωβρίου.
Η καμήλα έχει καμπούρα. Γιατί όμως, αναρωτήθηκε ο δικός σου; Εδώ σε θέλω. Οι αχθοφόροι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, στην κίνηση, γιατί να μην τα επισημάνω, και να βρω την εξήγησή τους,
σκέφθηκε ο μέγας φυσιογνωμιστής Λομπρόζο.

 

Οι ηλίθιοι έχουν ένα δικό τους χαρακτηριστικό, μια συγκεκριμένη ρυτίδα. Μιλάμε σοβαρά; Όχι, βέβαια. Είναι ψευτοεπιστήμη να υποστηρίξει κανείς ότι π.χ. οι τραγουδιστές ή οι λογιστές έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έστω ένα κοινό χαρακτηριστικό στη φάτσα ή τη συμπεριφορά τους. Μελετητής ο Τσεζάρε Λομπρόζο, όμως πάνω σε λαθεμένη βάση. Δεν ισχύει, δηλαδή, αυτό που υποστήριξε, ότι μπορείς να ξεχωρίσεις π.χ. τον γεννημένο εγκληματία από το πρόσωπό του, από τη φυσιογνωμία του.

Έφτιαξε το Μουσείο Ψυχιατρικής και Εγκληματολογίας στο Τορίνο, το 1898, μόνο για τους επιστήμονες ερευνητές, όχι για το κοινό. Χιλιάδες ανατομικά ευρήματα υπάρχουν, όπως αντικείμενα και γραπτά παρανοϊκών και κακοποιών. Ο  Λαμπρόζο ήταν φανατικά υπέρ της θανατικής ποινής, διότι υποστήριζε πώς είναι αδύνατος ο σωφρονισμός σε κάποιους εγκληματίες, άρα προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκτελεί τους αθεράπευτα κακοποιούς.

Ποια είναι η προέλευση του... φιλιού; Άλλο ένα θέμα που μελέτησε ο Τσεζάρε Λομπρόζο. Ασχολήθηκε επίσης με την επιληψία του Δάντη. Και με το άλλο: Αλήθεια, αναρωτήθηκε, γιατί οι ιερείς ντύνονται γυναικεία; Το ράσο είναι μια ολόσωμη φούστα, όχι σακάκι και παντελόνι. Γιατί, λοιπόν, η ιερατική ενδυμασία να μοιάζει περισσότερο με γυναικεία. Δεν πρόλαβε να δώσει την κατάλληλη ερμηνεία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως και το παπαδαριό δεν γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Σιγά, που θα μας την έλεγε αν την γνώριζε.

Διαβαστε ακομα:

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ