ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΥ

 

Τον είπαν «βασιλιά» και είναι βασιλιάς. Θεωρείται θρύλος, και είναι θρύλος, ακόμα. Κοντά στις πέντε δεκαετίες είναι πεθαμένος, αλλά στη θύμηση των εκατομμυρίων θαυμαστών του παραμένει ο βασιλιάς, ο θρύλος. Ένας αληθινός θεός.

Δεν μπορεί να μην έχει «κάτι» επάνω του, να μη δίνει «κάτι» στον κόσμο ο καλλιτέχνης εκείνος, ο οποίος τελικά θα καταστεί αξέχαστος. Δουλειά των ειδικών να βρούνε ποιο, τι είναι αυτό το ''κάτι'', σε κάθε περίπτωση. Πιθανον να μη δοθεί ποτέ η αξιόπιστη απάντηση, για να υποστηριχθεί ότι σ’ αυτό, όχι σ’ εκείνο το ''κάτι'' οφείλεται η διαχρονικότητά του Έλβις Πρίσλεϋ.

 

Γιατί αυτός, γιατί όχι κάποιος άλλος. Ποιο είναι το ''μυστικό'' του φαινόμενου, τραγουδιστής, ηθοποιός, πολιτικός, ποδοσφαιριστής, το κάθε παγκόσμιο πρόσωπο να θεωρείται, να αναδεικνύεται σε εκφραστή των μαζών. Τι είναι αυτό που μέτρησε στην περίπτωση του Έλβις Πρίσλεϋ;  Επειδή ήταν ο πρωτοπόρος στο ροκ ’ν ρολ, ότι είχε εκείνο το χαρακτηριστικό κτένισμα στα μαλλιά του, ότι είπε κάποια συγκεκριμένα τραγούδια, ότι έπαιξε και στο σινεμά. Πιθανόν κάτι ''άλλο'' να λειτούργησε, άλλωστε δεν ισχύει κανόνας. Ότι αρκεί προνομιακά ένα άλφα στερεότυπο για να περάσει κάποιος στη διάσταση του θρύλου.
Το 1935, σα σήμερα 8 Ιανουαρίου, γεννήθηκε ο Elvis Aaron Prisley. Λίγο πριν πεθάνει τραγουδάει σε συναυλία στην Νότια Καρολίνα. Δίπλα του είναι μια κούπα με νερό. Αυτό που δεν ήπιε, το λίγο νερό, πουλήθηκε σε δημοπρασία μετά το θάνατό, με 341 ευρώ. Απλά το αναφέρω, ένα ακόμα στοιχείο της «αγοραστικής» αξίας που χρηματιστηριακά συνεχίζει να μετράει ό,τι έχει σχέση με τη μνήμη του. Την ημέρα που πέθανε, στις 16 Αυγούστου το 1977, πουλήθηκαν 20 εκ. δίσκοι. Δεν έχει σταματήσει να πουλάει. Είναι ο βασιλιάς.

ΤΖΩΝ ΛΕΝΟΝ: «Η μεγαλύτερη επιθυμία στη ζωή μου ήταν να γίνω τόσο σπουδαίος όσο ο Έλβις Πρίσλεϋ. Πριν απ’ αυτόν δεν υπήρχε τίποτα. Αν δεν είχε γεννηθεί ο Έλβις, δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι Μπήτλς».

 

ΛΕΟΝΑΡΤΝ ΜΠΕΡΝΣΤΑΪΝ: «Ο Έλβις Πρίσλεϋ είναι η μεγαλύτερη καλλιτεχνική δύναμη του 20ου αιώνα. Επέβαλε τον ρυθμό στα πάντα κι άλλαξε τα πάντα, τη μουσική, τη γλώσσα, τα ρούχα. Ήταν μια νέα κοινωνική επανάσταση. Λόγω του όγκου του είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε την πραγματική του αξία».

ΦΡΑΝΚ ΣΙΝΑΤΡΑ: «Εγώ είμαι απλώς ένας τραγουδιστής. Ο Έλβις ήταν η ενσάρκωση ολόκληρης της αμερικάνικης κουλτούρας».

ΡΟΝΤ ΣΤΙΟΥΑΡΤ: «Μουσικοί όπως εγώ, ο Μικ Τζάγκερ και οι άλλοι το μόνο που κάναμε ήταν να ακολουθήσουμε τα βήματά του».

ΤΖΩΝ ΜΠΟΝ ΤΖΟΒΥ: «Ο Έλβις μ' είχε κυριεύσει, ζει μέσα στο σώμα μου. Είναι ο μεγαλύτερος ρόκερ που εμφανίστηκε ποτέ. Θα ήθελα να μάθω το μυστικό του. Τα είχε όλα, ταλέντο, φωνάρα και την σωστή κίνηση».

ΕΛΤΟΝ ΤΖΩΝ: «Η προσωπικότητα του Έλβις εμπεριείχε ό,τι χρειάζεται ένας σταρ, εμφάνιση, χάρισμα, ταλέντο και αυθεντικότητα».

ΜΠΡΑΪΑΝ ΦΕΡΥ: «Ο καθένας στη ροκ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, επηρεάστηκε από το πνεύμα του. Θα είμαι πάντα θαυμαστής του».

ΜΠΟΝΟ: «Ο Έλβις άλλαξε τα πάντα, μουσικά, σεξουαλικά, πολιτικά. Στη δεκαετία του ’70 μεταμορφώθηκε σε διασημότητα και περιέργως όσο περισσότερο προσγειωνόταν στη γη τόσο περισσότερο Θεός γινόταν».

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ του love me Tender είναι από μια μπαλάντα την εποχή του εμφυλίου πολέμου Βορείων -Νοτίων στην Αμερική:
Love me tender, love me long

Take me to your heart.
For its there that I belong,
and will never part.
Love me tender, love me dear,
Tell me you are mine.

Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΑΚΙΑ