ΕΝΑΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝ... ΦΙΛΕΛΛΗΝ

 
Η σκηνή δεν είναι φανταστική, από σενάριο ταινίας, από κάποια σελίδα μυθιστορήματος. Είναι πραγματική. Ένας ξένος, Γάλλος συγκεκριμένα, καβάλα σε γαϊδουράκι γυρίζει από χωριό σε χωριό στην μεταοθωμανική Ελλάδα. Όση έχει ελευθερωθεί από τον κατακτητή μετά από 400 χρόνια. 
Για ποιο λόγο ο νεαρός Γάλλος, μόλις 26 χρονών, ξεκίνησε να πάρει βόλτα την ελληνική ύπαιθρο; Για να γράψει ένα βιβλίο. Και το έγραψε. Και αν το διαβάσεις σήμερα, μετά από 170 χρόνια, παθαίνεις την πλάκα της ζωής σου. 
Έγραψε αυτά που είδε στην Ελλάδα της εποχής του πρώτου βασιλιά της. Κι αυτά που έγραψε δεν έχουν και μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα του σήμερα. Με το πως ζει και πως σκέπτεται ο Έλληνας της επαρχίας, όχι της πόλης, δυο αιώνες μετά.
 
Το βιβλίο, λοιπόν, γράφτηκε στα χρόνια του του Όθωνα, τον καιρό που ο Γάλλος εργαζόταν στη Γαλλική Σχολή, στην Αθήνα. Το βιβλίο «Η Ελλάδα του Όθωνα» εκδόθηκε στην Γαλλία, το 1854.
Ο Έντμουντ Αμπού που γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1828, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος, τρία χρόνια μετά το «Η Ελλάδα του Όθωνα» έγραψε και το περιβόητο ''Ο Βασιλεύς των Ορέων''. Μυθιστόρημα που κρίθηκε μισελληνικό. Ένας λήσταρχος στην Αττική κάνει απαγωγές ξένων με τη συνεργασία των αρχών κι όταν σταματάει την εγκληματική του δράση θέλει να γίνει... υπουργός δικαιοσύνης (φώτο). 
Δεν είπε ψέματα ο Εντμόντ Αμπού στο ''Ο Βασιλεύς των Ορέων'', ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι, σχεδόν τσέπης. Την αλήθεια είπε. Αυτή ήταν η Ελλάδα. Κι όμως το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ανθελληνικό. Ότι έκανε την πιο μεγάλη δυσφήμιση στην πατρίδα μας.
Φιλέλληνας ήταν ο Edmond Ambou. Αγάπησε πολύ την Ελλάδα, θεωρούσε τον λαό της από τους πιο πνευματώδεις στην Ευρώπη, αλλά δεν του καθόταν να ντύσει με παραμύθια την πραγματικότητα. Και επειδή χαρακτηρίστηκε απόλυτα εχθρικός για την Ελλάδα ο Εδμόνδος Αμπού, το βιβλίο του  ''Ο Βασιλεύς των Ορέων'' κυκλοφόρησε στην Ελλάδα 120 χρόνια μετά την έκδοση του στην Γαλλία.

Λίγο πριν πεθάνει, το 1895, σα σήμερα 16 Ιανουαρίου, ο Έντμουντ Αμπού έγινε ακαδημαϊκός.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟΤΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ 'ΝΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ