ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 
Οι κερατάδες οι Γερμανοί. Αυτοί που ξεκίνησαν τους δυο παγκόσμιους πολέμους. Σήμερα η Γερμανία είναι είναι η πιο... ακίνδυνη χώρα. Δημόσιος εχθρός ανακηρύσσεται επιτόπου όποιος Γερμανός κάνει λόγο για πόλεμο. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Γερμανία σε βάρος της ανθρωπότητος, με τους επεκτατικούς της τσαμπουκάδες, οι ενοχές που κουβαλάει, την έχουν καταστήσει σήμερα σε μια αληθινά ειρηνόφιλη χώρα.
Λέμε για του αδιόρθωτους Γερμανούς του παρελθόντος. Λίγο πολύ, όμως, όλοι οι Ευρωπαίοι, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, για αιώνες δεν ησυχάζανε... Μέχρι που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν πάντα στην τσίτα, πως θα γίνουν πιο δυνατοί οι δυνατοί, βγάλε από το λογαριασμό κάτι Ελλάδες και Ιρλανδίες, Σερβίες και Δανίες.

Μέσα 19ου αιώνα. Ο καγκελάριος Ότο φον Μπίσμαρκ και ο στρατηγός Χέλμουτ φον Μόλτκε φτιάξανε ένα δυνατό πρωσικό στρατό και κατ' αρχήν κτυπάνε την Αυστρία. Το πρόβλημα είναι ότι τα γερμανικά κράτη είναι χύμα, σκορπισμένα. Τι, λοιπόν, πρέπει να γίνει για να ενοποιηθούν; Το πιο εύκολο! Να βρουν τον εχθρό. Έναν εχθρό.

Ένας ασήμαντος, Ναπολέων κι αυτός, ο Γ', ανηψιός του μεγάλου Βοναπάρτη, παριστάνει τον αυτοκράτορα στην Γαλλία και, όπως οι Πρώσοι, έχει τα δικά του “εσωτερικά” προβλήματα. Ένας πόλεμος θα τον ισχυροποιήσει, θα του δώσει κύρος. Κηρύσσει, λοιπόν, τον πόλεμο στον παραδοσιακό εχθρό, την Γερμανία, όμως η εικόνα στην Γαλλία μοιάζει με την Ελλάδα του 1974. Τότε που ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έκανε επιστράτευση. Το χάος. Ουδείς γνώριζε πού πάει, τι κάνει.

Ανοργάνωτος, απροετοίμαστος ο γαλλικός στρατός, μάλιστα με επικεφαλής στην πρώτη γραμμή(!) τον Ναπολέοντα τον Γ', κάνει την πρώτη κίνηση και καταλαμβάνει μια πόλη, που δεν πρόβαλε σοβαρή αντίσταση. Αντεπίθεση οι Πρώσοι και γυρίζουν πίσω τους Γάλλους. Ο Γάλλος αυτοκράτωρ μετακινεί 170.000 φαντάρους στο Μετς και ο ίδιος με ακόμα περισσότερους πάει 150 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Σαλόν.

Ο Πρώσος στρατηγός Μόλτκε στέλνει μια στρατιά στο Μετς και δύο στο Σαλόν. Ο Ναπολέων όταν πλησίασαν οι τρεις εχθρικές φάλαγγες έπρεπε ή να υποχωρήσει για να προστατεύσει το Παρίσι ή να κτυπήσει τις προφυλακές του εχθρού, ο οποίος ξεκίνησε επέλαση. Τελικά, οι Πρώσοι, ανώτεροι στο πυροβολικό, κύκλωσαν τους Γάλλους, που επιχείρησαν αντεπίθεση, Σεπτέμβριο 1870, πριν σηκώσουν λευκή σημαία!!! Ο Ναπολέων παραδόθηκε, με 100.000 Γάλλους στρατιώτες και 400 κανόνια.

Ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Γαλλίας μετά το Βατερλώ του κανονικού Ναπολέοντα. Το Μετς κατελήφθη από τους Πρώσους τέλη Οκτωβρίου και το Παρίσι το 1871, σα σήμερα 19 Ιανουαρίου. Τον Ναπολέοντα τον βάλανε φυλακή στην Πρωσία και μετά από μήνες τον εξόρισαν στην Αγγλία. Η Γαλλία έχασε τις παραμεθόριες περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης, αφού κατέβαλλε και 5 εκ. φράγκα πολεμικές αποζημιώσεις.

Τα γερμανικά κράτη ενώθηκαν, πέρασαν σε μακροχρόνια περίοδο ειρήνης και αφού καρδάμωσαν ξεκίνησαν τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Ο γαλλοπρωσικός πόλεμος είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο της μιλιταριστικής Γερμανίας. Χαρακτηριστικό ότι σ' αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποίησε τον τηλέγραφο στις επικοινωνίες, το σιδηρόδρομο στη μεταφορά στρατού και ανέδειξε για πρώτη φορά αυτό που λέγεται σήμερα Γενικό Επιτελείο.

Η Γαλλία για να “εκτονωθεί” μετά το 1880 τσαμπουκαλεύθηκε εκτός έδρας, εκτός Ευρώπης! Κατέλαβε το Βιετνάμ, έστησε αποικίες στην Αφρική και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Διαβαστε ακομα:

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ