Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 

Η πίτσα θεωρείται και είναι ιταλικό κόλπο. Ναπολιτάνικο, για να ακριβολογούμε. Μην πάμε αιώνες πίσω, μέχρι την αρχαιότητα. Πράγματι η πίτσα, ένα είδος πίτσας, μαγειρευόταν στην Ελλάδα του Περικλέους και του Σωκράτους. Ό, τι καινούργιο, άλλωστε, έχει τη δική του προϊστορία, συνήθως άγνωστη. Με συνέπεια όποιος γουστάρει, αυθαίρετα βέβαια, να υποστηρίζει τα δικά του.

Με αφορμή ότι σήμερα 9 Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα της πίτσας, δυο μονάχα φωνήεντα. Το ιταλικό αυτό φαγητό σαρώνει εκτός Ιταλίας. Μ’ άλλα λόγια η πίτσα αρέσει παντού, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να αναφέρουμε το εκπληκτικό: Στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από το 40% των Αμερικάνων τρώνε πίτσα μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον.

Είναι φαγητό που χορταίνεις, είναι και ευχάριστο, το θέλει ο στόμας, και είναι φτηνό. Και πουλιέται σε διάφορες ποικιλίες. Να, γιατί μετά τον πόλεμο έγινε φαβορί και ξεπερνάει σε κατανάλωση και τον τζίρο στην Ιταλία. Η πρώτη χώρα στον κόσμο που οι κάτοικοι της προτιμούν περισσότερο την πίτσα είναι η Νορβηγία. Δεύτερες οι ΗΠΑ, τρίτη η Αγγλία, τέταρτη η Γερμανία και πέμπτη η Ιταλία. Στη συνέχεια της σχετικής λίστας είναι η Ρωσία, η Γαλλία,  η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κίνα.

Η μαργαρίτα (φώτο) είναι η βασίλισσα της πίτσας, και πατέρας της κάποιος Ραφαέλ Εσπόζιτο που το 1780 στη Νάπολι παρουσίασε στη σημερινή της μορφή την πίτσα, σε μαγαζί που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η ντομάτα εμφανίστηκε στην Ευρώπη λίγο μετά το 1500 και οι Ιταλοί δοκίμασαν πρώτοι σάλτσα κόκκινη σε ζύμη. Η πίτσα ξεκίνησε βέβαια σα φαγητό των φτωχών.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ