ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ 182Ι...

 
Η εθνική αντίσταση στους ξένους εισβολείς, άρχισε στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τελείωσε όταν και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης βγήκε εκτός των συνόρων της Πατρίδας μας. 

 

Ο Ελληνικός Στρατός κατανίκησε τους Ιταλούς στα αλβανικά βουνά, και πολέμησε όσο μπορούσε τους Γερμανούς που άνοιξαν δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα.

 

Η ηρωική αντιμετώπιση των δύο εισβολέων, προκαλεί τον  παγκόσμιο θαυμασμό και εμπνέει αντιστασιακές διαθέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

 

«Είναι αναμφίβολο, ότι το έγκλημα που διέπραξαν ο Μουσολίνι κι ο Χίτλερ χτυπώντας την Ελλάδα… άγγιξε βαθιά τον λαό των ΗΠΑ και προπαντός τον μεγάλο άντρα που είχε επικεφαλής». (Τσώρτσιλ)

 

Όταν η χώρα βρέθηκε υπό ξένη κατοχή και ο τακτικός στρατός διαλύθηκε, ανέλαβαν οι Έλληνες άτακτοι να συνεχίσουν τον πόλεμο με τους κατακτητές. Ο Παλαμάς είχε δείξει τον δρόμο:

 

Αυτό το λόγο θα σας πω,

δεν έχω άλλο κανένα,

μεθύστε με τ’ αθάνατο

κρασί του Εικοσιένα
Από τον πρώτο κιόλας μήνα, τον Μάιο του 1941, δεκάδες αντιστασιακών οργανώσεων αρχίζουν να ξεφυτρώνουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Αναβιώνει η μεγάλη παράδοση στην κλεφτουριά και στο αρματολίκι των Ελλήνων, από πάππου προς πάππο, και στο δρόμο για το βουνό.
''ΟΙ ΑΤΑΚΤΟΙ'' είναι το βιβλίο που θα διαβάσει ο κάθε Έλληνας και θα το δώσει να το διαβάσει και το παιδί του. Για να μάθουν γονιός και γιος σε ποιο τόπο γεννήθηκαν και να μην τρομάξουν για όλα όσα συνέβησαν, όπως τα περιγράφει αληθινά ο συγγραφέας του επικού έργου ''Οι Άτακτοι''.
Διαβαστε ακομα:

ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΗ