ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

Ήταν 17 χρονών όταν έλαβε μέρος στη μάχη της Χαιρώνειας. Πριν από 24 αιώνες. Ήταν έτοιμος. Πανέτοιμος να πάρει επάνω του την Ιστορία. Αν ξοδευτούμε στη μυθολογία γύρω από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα χάσουμε τη μπάλα. Χιλιάδες οι απόψεις, ατέλειωτες οι γνωματεύσεις και πιθανολογήσεις που συνεχίζουν να κάνουν ιστορικοί, γιατροί, ένα κάρο πανεπιστημιακοί για την άγνωστη καταραμένη αιτία που του πήρε τη ζωή στα 33 του χρόνια, το 323, σα σήμερα στις 10 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε μια ξαφνική ασθένεια στην Βαβυλώνα.

Τον σκοτώσανε, όχι δεν τον σκοτώσανε, αλλά πήγε από τυφοειδή πυρετό. Όχι, έπεσε θύμα της ελονοσίας. Το πιθανότερο, με βάση τα συμπτώματα που έγιναν γνωστά, τελικά δηλητηριάστηκε.

Ήταν για ημέρες άταφο το σώμα του νεκρού. Θεός. Πέθανε, ψόφησε το κουφάρι του, όχι αυτός. Οι κορυφαίοι βαλσαμωτές των Χαλδαίων και Αιγυπτίων, αφού πρώτα νήστευσαν, προσευχήθηκαν, ώστε να νοιώσουν ευσεβείς και άξιοι να περιποιηθούν τον Μέγα νεκρό. Κι άρχισαν να αφαιρούν τα εντόσθια, πώς αλλοιώς να τον βαλσαμώνανε.

Το 338, στη μάχη της Χαιρώνειας. Καλοκαίρι. Ο πατέρας, ο Φίλιππος δίνει το σύνθημα στον γιο κι αυτός ξεκινάει το πάρτυ με τους Θηβαίους. Ξεπάτωσε τα κλαπέτα των 300 εκλεκτών του Ιερού Λόχου. Οι Θηβαίοι τα έπαιρναν από την Περσία να βαράνε την Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτες τα έπαιρναν από την Περσία να βαράνε τους Αθηναίους.

 

Η απειλή της Περσίας, πλανηταρχίας στον καιρό της, είναι χαραγμένη στην Ιστορία της προ Ρώμης Ελλάδος. Δεν υπήρξε ύπνος για τους βασιλιάδες της Περσίας χωρίς να σκέπτονται τους παικταράδες Έλληνες. Καμία Σπάρτη, καμία Αθήνα, καμία Θήβα, λέμε για τις τρεις κορυφαίες δυνάμεις της αρχαίας Ελλάδος, δεν κομμάτιασε την Περσία. Το έκανε αυτός.
Ήταν επιβλητικός. Κοντός, ξανθός. Βλέμμα φονικό, στραμμένο προς τα επάνω, το κεφάλι είχε μία κλίση ελαφριά προς τα αριστερά. Μάτια ζεστά, υγρά, γυαλιστερά. Φωνή βαρειά. Αγέλαστος. Λόγια μετρημένα. Ο Μέγας Αλέξανδρος.

Διαβαστε ακομα:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ