ΑΓΓΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΕΛΛΗΝΑΣ

 

Ελληνιστής. Αυτός που δεν είναι Έλληνας αλλά έχει ετών, δεκαετιών πνευματική σχέση με την  Ελλάδα. Κι όταν λέμε Ελλάδα δεν εννοούμε τις πορδές και τον απόπατο που κυκλοφορούν στην καθημερινότητα μας και κάνουν στην άκρη ό,τι σοβαρό και ουσιαστικό.

 

Να το ξεκαθαρίσουμε. Ο Έλληνας σε πνευματικό επίπεδο είναι μια διεθνής πραγματικότητα. Δεν είναι απαραίτητο να γεννήθηκε στα Καμίνια ή στο Κριεκούκι ο πνευματικός Έλληνας. Δεν υπάρχει Τούρκος ή Αμερικάνος, Άγγλος ή Ρώσος στην πνευματική του διάσταση. Μόνο Έλληνας, κανένας Ιταλός ή Ολλανδός.

 

Χθες πέθανε ο Άγγλος ελληνιστής Πήτερ Μάκριτζ, ο οποίος σε ειδική τελετή στην ελληνική πρεσβεία, μόλις προ ημερών, απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Έτσι έγινε πραγματικότητα του το 50 χρόνων όνειρο ζωής του. Να γίνει τυπικά και Έλλην πολίτης

 

Τι γράφεις ρώτησαν πρόσφατα τον Πέτρο και είπε Δεν προλαβαίνω να τελειώσω βιβλίο, έχω καρκίνο... Πράγματι πέθανε από καρκίνο στα 77 του. Για χρόνια δίδαξε ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 χρονών. 

 

Η ακαδημαϊκή πορεία του Πήτερ Μάκριτζ έχει ταυτιστεί με τον νεοελληνικό διαφωτισμό και τη νεοελληνική γλώσσα. Πολυγραφότατος ο ίδιος, με έρευνα και στην πεζογραφία και στην ποίηση αγγίζει μέσα από τα βιβλία του τα θέματα του ελληνικού πολιτισμού. 

«Η νεοελληνική γλώσσα», «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766-1976», «Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας», «Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας» είναι κάποια από τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί. Ο Πήτερ Μάκριτζ έχει επίσης μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα πολλά ελληνικά κείμενα, όπως πεζογραφήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη, αλλά και ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου και Τίτου Πατρίκιου.

Διαβαστε ακομα:

ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ