Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 7 ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΚΑΒΑΙΩΝ
Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας. Οι 7 νάνοι και η Χιονάτη. Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Τα 7 θαύματα. Ο πράκτωρ 007. Οι 7 σαμουράι. Οι 7 Πύλες της Κολάσεως, του Παραδείσου είναι 8, μην τα μπερδεύουμε. Συνεχίζουμε..., Επτά τα μυστήρια της Εκκλησίας. Επτά οι ημέρες της εβδομάδος. Επτά τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η Επταψήφιος Λυχνία, το μενορά, το σύμβολο του εβραϊσμού. Η Λερναία Ύδρα είχε 7 κεφάλια. Οι Επτά επί Θήβας, η τραγωδία του Αισχύλου. Επτά οι νότες στη μουσική.
Έχει παίξει πολύ ο αριθμός 7, το κατά τον Πυθαγόρα σύμβολο της τελειότητας, το άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο.
Επτά αδέλφια ήταν οι Μακαβαίοι, ο Αβείμ, ο Αχείμ, ο Αντώνιος, ο Ουρίας, ο Μάρκελος, ο Ευσέβώνας και ο Ελεάζαρος, που είχε το ίδιο όνομα με τον γηραλέο δάσκαλό τους. Εποχή 173 πριν τον Ιησού, με τον οποίον δεν είχαν καμία σχέση οι 7 συμπατριώτες του.
Ή τρώτε ή σας ρίχνω στη φωτιά... , τους απείλησε ο βασιλιάς. Η μάνα των παιδιών έπεσε πρώτη στη φωτιά, θυσία θεωρείται η πράξη της. Τα 7 αδέλφια αρνήθηκαν να υπακούσουν στη βασιλική διαταγή και τους έκαψε ο κακός ηγεμόνας, μαζί με τον καθοδηγητή τους, κι όλοι, μαμά, παππούς και οι επτά Μακαβαίοι γιορτάζονται σήμερα από τη χριστιανική θρησκεία.
Διαβαστε ακομα: