ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ

 
Κατά τις δέκα το πρωί ο Αθηναίος έφθανε στην παλαίστρα. Απαραιτήτως, κάθε μέρα. Μιλάμε για τον αρχαίο Αθηναίο, όχι τον σημερινό του οποίου την καθημερινότητα ορίζουν άλλα ενδιαφέροντα, άλλες υποχρεώσεις, εντελώς άγνωστες στον πολίτη της κλασικής αρχαιότητας. Ο αρχαίος Αθηναίος, λοιπόν, πρωτοβγαίνει από το σπίτι του το πρωί, για να πάει σφαίρα για το γυμναστήριο. Αφού θα έχει πάρει το μπρέκφαστ και δώσει μια-δυο εντολές στον αρχιδούλο του.
Κακά τα ψέματα. Ο αθλητισμός για αιώνες ήταν πράμα άγνωστο στους νεοέλληνες, επί τουρκοκρατίας και μέχρι προχθές. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες το γυμναστήριο μπήκε δυνατά στη ζωή του μέσου Έλληνα. Έχουμε τα πιο βαρύκιλα παιδιά στην Ευρώπη, και γενικά τα πιο άσχημα σώματα, κυρίως στους άνδρες.

Δεν υπήρχαν καφενεία στην αρχαία Αθήνα. Ούτε πρωινάδικες εκπομπές στην τηλεόραση. Ούτε site για να διαβάσουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ανύπαρκτες, δηλαδή όχι αναγκαίες, ειδήσεις που αφορούν άτομα ανύπαρκτα, δηλαδή αδιάφορα.

Πρώτη δουλειά του Αθηναίου να αλειφθεί το κορμί με λάδι. Είμαστε στην παλαίστρα. Ποιο ποδόσφαιρο και ποιο μπάσκετ. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα στην πρωινή εκγύμναση, που δύο λόγους έχει. Να τον προετοιμάσουν για τον πόλεμο. Βέβαια. Να έχει φυσική κατάσταση, να είναι ετοιμοπόλεμος απέναντι στον εχθρό.

Και το δεύτερο, να έχει ωραίο κορμί. Όπως στο λέω. Οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν τεράστια σημασία στο κάλλος. Το σώμα να είναι γυμνασμένο, αλλά αισθητικά να μην ενοχλεί. Με αηδιαστικά τατουάζ που παραπέμπουν σε πρωτόγονους και φρικιαστικά ''φουσκωματα'' σαν κόμικ-μποντυμπιλντεράδες σε ταινία.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...