ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ
Ο Σαρλ ντε Κουλόμπ είναι επαναστάτης της επιστήμης, όχι της «πολιτικής». Ο μεν επαναστάτης του λαού, τελικά, βάζει τον κοσμάκη στην περιπέτεια διότι συνήθως η επανάσταση αφήνει πίσω της συντρίμμια. Ο δε επαναστάτης επιστήμων που δεν ησυχάζει αν δεν βρει το καινούργιο, το νέο, με την προσωπική του επιτυχία σε πιάνει αιχμάλωτο στην αιωνιότητα. Γιατί;
Επειδή σήμερα π.χ. δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ηλεκτρισμό. Ανακαλύφτηκε ο ηλεκτρισμός; Αν δεν διαθέτεις ηλεκτρισμό είσαι πίσω, αν δεν είσαι «νεκρός». Ένα τίποτα, ένας ακινητοποιημένος όρθιος μαλάκας. Ποιος ευθύνεται για τούτη τη διαχρονική σκλαβιά; Όχι, βέβαια, η επανάσταση για μια της πλάκας ιστορία καλύτερη ζωή, αλλά η επιστημονική έρευνα. Φτάσαμε στον Charles Augustin de Coulomb, που γεννήθηκε Ιούνιο του 1736.
Γίνεται η περιβόητη Γαλλική Επανάσταση το 1789 και ο στρατιωτικός μηχανικός, γιος επιθεωρητή των βασιλικών κτημάτων και μητέρας από πλούσια οικογένεια εμπόρων, λέει στα επαναστατημένα αδέλφια του: «Παραιτούμαι από κρατικός υπεύθυνος στις πηγές και στα ύδατα». Και αποσύρθηκε στο κτήμα του, κι εκεί συνέχισε το ψάξιμο. Τα πειράματά του.
Νόμος του Κουλόμπ, λέμε. «Κουλόμπ» είναι η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Μέχρι πριν 250 χρόνια γνωρίζαμε τι είναι ηλεκτρισμός, ποια αντικείμενα, ποια μέσα έχουν ηλεκτρισμό. Δεν γνωρίζαμε να μετράμε την ποσότητα του ηλεκτρισμού.
Άνοιξε ο δρόμος της σχέσης του ηλεκτρισμού με την βαρύτητα όταν ο Γάλλος μηχανικός και φυσικός Σαρλ Κουλόμπ απόδειξε ότι η δύναμη του ηλεκτρισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης. Ο ιδρυτής της μαθηματικής θεωρίας του στατικού ηλεκτρισμού εξήγησε την έλξη και την απώθηση ανάμεσα στα ηλεκτρισμένα φορτία με τους μαγνητικούς πόλους. Πέθανε το 1806, σα σήμερα 23 Αυγούστου.
Διαβαστε ακομα: