ΓΙΑΤΙ ΚΑΗΚΑΝ 60.000 ΣΥΚΙΕΣ
Ο Κεχαγιάμπεης δεν ήθελε να τα βάλει με κανέναν Έλληνα αγρότη. Ήτανε καλός άνθρωπος; Απέφευγε να πολεμήσει μ' όσους ήταν οπλισμένοι. Ήτανε δειλός; Ξεκάθαρη η εντολή του αφεντικού του, του Ιμπραήμ πασά: ''Ερήμωσε τον τόπο στον Μωρηά. Βάλε φωτιά στα δάση, μη μείνει όρθιο ούτε ένα δένδρο''.
Γράψαμε χθες στο κείμενο με τίτλο “...Αποφασισμένοι να αποθάνωμεν ελεύθεροι Έλληνες” ότι ο στρατηγός του Αιγύπτιου. στο όνομα Μουσταφά Κεχαγιάμπεης, Τουρκοαλβανός μπέης, ζήτησε να τον προσκυνήσουν στην Μεσσηνία και δεν θα πειράξει κανέναν. Διαφορετικά, θα αρχίσει να καίει δένδρα που δίνουν καρπούς στους χωριάτες. Και πράγματι άρχισε το φρικτό του έργο ο Κεχαγιάμπεης, πασίγνωστη μούρη του 1821, και από τη μάχη Βαλτετσίου, την επομένη της περήφανης γραπτής απάντησης που έλαβε από τους Μεσσήνιους. Οι οποίοι σε ελεύθερη μετάφραση έτσι του ξηγήθηκαν::
“Είσαι εχθρός μας, είναι άδικο να τα βάλεις με τα ξύλα, δηλαδή με τα δένδρα, πάρε δρόμο, διαφορετικά πολέμα σαν άνδρας στην κόντρα μαζί μας, που είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε ελεύθεροι μέχρι ενός”. Υπογραφή, οι κάτοικοι των επαρχιών Μεσσηνίας, 25 Σεπτεμβρίου 1827.
Αφού, λοιπόν, ο Κεχαγιάμπεης δεν τα κατάφερε με το στόμα, τις υποσχέσεις και τις απειλές, να ξεχάσουν οι Έλληνες “τα φερσίματα της αποστασίας”, αποκλείει τους κάμπους με 5.000 καβαλαραίους κι αρχίζει το κάψιμο. Όσα δένδρα δεν έπαιρναν φωτιές, τα τσεκούρωνε. Καταστροφή σε ελαιώνες, συκιές, μουριές. Όλα τα “κάρπιμα δένδρα” φάγανε πελέκημα. Ο τόπος γέμισε φλόγες και καπνούς, υπολογίζονται 60.000 κομμένες συκιές και 25.000 ελιές και μουριές.
Γιατί αυτή η “τακτική” του Κεχαγιάμπεη; Γιατί παρά τις προκλήσεις του Κολοκοτρώνη να πολεμήσει σαν κανονικός στρατιωτικός, και να σταματήσει το καταστροφικό του έργο, ο Κεχαγιάμπεης απέφευγε τις ενέδρες των Ελλήνων, τις συμπλοκές μ' αυτούς; Μία είναι η εξήγηση, όπως πολλοί συμφωνούν.
Ο Ιμπραήμ, παρ' ότι κυκλοφορούσαν κοντά οι στόλοι Ρωσίας, Γαλλίας, Αγγλίας αποζητούσε να ερημώσει ο Μωρηάς, να μην έχει ζωή για τους κατοίκους του, ώστε να τους πάρει για αγρότες στην Αίγυπτο και με τους έμπειρους Έλληνες να μετατρέψει ικανή σε γεωργία τη δική του πατρίδα.
Διαβαστε ακομα: