ΜΕΓΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΜΕ ΓΟΗΤΕΙΑ... ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ

 
Πρόσφατα είδα ξανά τη βραβευμένη και εμβληματική ταινία ''Για Ποιον Κτυπά η Καμπάνα''. Βιάζομαι να πω τη γνώμη μου: Της πλάκας σινεμά. Σοκαριστικό. Μια ιστορία την εποχή του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία δοσμένη φτηνό μελό και με πλάνα που θυμίζουν ουέστερν της κακιάς ώρας. Συμπέρασμα: Ο κινηματογράφος έχει κάνει τέτοια άλματα ποιοτικά που σήμερα είναι ντροπή για τη λεγόμενο έβδομη τέχνη κάποιες ταινίες θρυλικές και... αξέχαστες του παρελθόντος.
 
Ο πρόλογος για τον μέγα γόη του Χόλυγουντ, τον Clark Gable, ο οποίος σήμερα στη βιομηχανία του κινηματογράφου θα έβρισκε δουλειά μόνο ως κομπάρσος.  

Κόψε φάτσα Μπραντ Πητ από τη μία και από την άλλη Κάρυ Γκραντ και Κλαρκ Γκαίημπλ, Άγγλοι είναι και οι δυο παλαιομοδίτικοι του κερατά με τα σημερινά γούστα. Δεν υπήρχε περίπτωση τόσο κυριλάτο και κουραμπιεδίστικο πρόσωπο όπως του Κλαρκ Γκαίημπλ και του νεώτερου του κατά τρία χρόνια Κάρυ Γκραντ να έκαναν γκελ σήμερα.

Σταρ του Χόλυγουντ, μάλιστα Νο 1 εμπορικά, παρακαλώ, επέβαλαν τον Κλαρκ Γκαίημπλ οι θαυμάστριες του. Έπαιξε σε μια ταινία, την πρώτη ομιλούσα, ένα καουμπόυκο, κι ήταν ο “κακός” του έργου, κι όχι ο πρωταγωνιστής. Άρεσε τρελά ο ''αυτιάς'', ο ηθοποιός με τα μεγάλα αυτιά. Χιλιάδες επιστολές από χαζογκόμενες έστειλαν για πάρτη του στην κινηματογραφική εταιρεία.

Έτσι έγινε “ο βασιλιάς του Χόλυγουντ”. Και έπαιξε τον Ρετ Μπάτλερ στην πολυσυζητημένη ταινία του 1939 Όσα Παίρνει ο Άνεμος, την πρώτη έγχρωμη γι' αυτόν (φώτο). Ήταν και αρσενικός, ατέλειωτες οι ερωτικές του επιτυχίες, δεν άφησε καμία ηθοποιό απότιστη. Πήγαινε και παντρεμένος με την γυναίκα της ζωής του, την Κάρολ Λόμπαρντ. Γύρισε πολλές ταινίες, με πρωταγωνίστριες τα μεγάλα ονόματα, Γκρέτα Γκάρμπο, Τζόαν Κρώφορντ, Τζην Χάρλοου, Μύρνα Λόυ, Άβα Γκάρντνερ.

Οι θαυμάστριες, λοιπόν, όχι η αξία του ως ηθοποιός «έσπρωξαν» τον Κλαρκ Γκαίημπλ στο Χόλυγουντ, που πριν ακόμα γίνει αστέρι τον προόριζαν για τις ταινίες με τον Ταρζάν, αλλά του έφαγε τη θέση ο Τζόνυ Βαϋσμύλερ.

Ο Clark Gable γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1901, έδειξε από πιτσιρικάς καλλιτεχνικές τάσεις, διάβαζε θέατρο, κι άρχισε να συμμετέχει ερασιτεχνικά σε θιάσους γάμα εθνικής. Τον ξεχώρισε μια δασκάλα υποκριτικής και του έμαθε ορθοφωνία και πως να κινεί το σώμα του στο σανίδι. Την παντρεύτηκε, την έκανε ατζέντισσα του και έπαιζε κομπάρσος σε ταινίες του βωβού σινεμά.

Η γυναίκα με την οποία ο Γκαίημπλ είχε το πιο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό ήταν η τρίτη του σύζυγος, η ηθοποιός Κάρολ Λόμπαρντ, που σκοτώθηκε το 1942 σε αεροπορικό δυστύχημα. Του στοίχισε η απώλειά της. Κατατάχθηκε στην αεροπορία, πήγε στον πόλεμο.

Ο Κλαρκ Γκαίημπλ παντρεύτηκε άλλες δύο φορές και πέθανε το 1960, σα σήμερα στις 16 Νοεμβρίου. Ο τάφος του δίπλα στην Λόμπαρντ.
Διαβαστε ακομα: