Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ... ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΑ

 

Σε κάποια αεροπλάνα δεν υπάρχει η αρίθμηση 13 στη σειρά καθισμάτων. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εξαφανιστεί το... γρουσούζικο νούμερο 13! Μετά την 12η σειρά η επόμενη έχει αριθμό 14. Επειδή αποφεύγουν κάποιοι επιβάτες, και είναι πολλοί, να ταξιδεύσουν σε κάθισμα με το διαβολικό 13α, 13β, 13γ. Κι αν σκεφτούν να διασκεδάσουν το φόβο τους, να μη νοιώσουν προληπτικοί, και μπουν σε πτήση με εισιτήριο θέσης 13, θα βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία.

Άλλο. Μπαίνει στο αεροπλάνο ο δικός σου και κάνει το σταυρό του. Παναγιά μου, βοήθεια, να μην κουνηθεί πολύ το αεροπλάνο, μη σκάσει αεροπειρατεία, να φθάσω σώος. Ο άλλος δίπλα δεν σταυροκοπιέται, ούτε ζητάει την ευλογία του Χριστού, της μητέρας του, του Μωάμεθ, του αγίου Σουλπικίου. Δεν θα γίνει το θέλημα της Παναγίας; Θα γκρεμίσει το αεροπλάνο, θα το εξαφανίσει ο θεός, όπως εκείνο των μαλαισιανών γραμμών, διότι κάποιος άθεος σνοόμπαρε την Παναγία, τον γιο της, τον άγιο Παχούμιο, τον όποιον άλλον από την ατέλειωτη λίστα των αγίων;

Κέρδισε στο καζίνο, στο λόττο, σε κάποιο τυχερό παιχνίδι ένας και τον βάρεσε η πρόληψη. Αφού εκείνη την ημέρα φορούσε ένα συγκεκριμένο πουκάμισο, το ίδιο ξαναφόρεσε όταν πήγε να ξαναπαίξει. Ένας πολύ γνωστός προπονητής, μακαρίτης πια, έχασε στην έδρα της ομάδας του ένα εύκολο παιχνίδι και από το επόμενο ματς έδωσε εντολή στον οδηγό του πούλμαν να μην πηγαίνει από τον... ίδιο δρόμο.

Ο άλλος πριν παίξει είχε συναντήσει έξω από το σπίτι του την κυρία Ευλαμπία. Κι έχασε. Ε, την άλλη φορά, πριν παίξει, απέφευγε να τρακάρει πάλι μπροστά του την... καντέμισα κυρία Ευλαμπία.

Υπάρχουν τζογαδόροι που έγιναν προληπτικοί μόνο στο στοίχημα. Ο τζόγος, δηλαδή, τους έκανε προληπτικούς. Γιατί; Ισχύει αυτό που λέμε “εξωτερική βοήθεια” ή “εξωτερική χαλάστρα”. Δηλαδή; Παίζει η αυτοπεποίθηση ότι κάποιες ανεξέλεγκτες δυνάμεις, που δεν τις ορίζουμε, όμως θαρρούμε, σχεδόν είμαστε σίγουροι πως επηρεάζουν αποφασιστικά την τύχη μας. Κι αυτά τα όποια άγνωστα δαιμόνια, αν δεν μπερδεύονται στη ζωή μας, για να είμαστε σίγουροι ας τα αποφεύγουμε. Να μην τα... προκαλούμε.

Στην πραγματικότητα η πρόληψη δηλώνει την αδυναμία του παίκτη να αντιμετωπίσει στα ίσα την τύχη του.
Διαβαστε ακομα:

ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΖΩΗΣ Ο... ΑΛΛΟΣ ΘΕΟΣ