ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

 

Στην Ελλάδα ο κύριος Μπιλ Μάχερ δεν είναι γνωστός. Ο τύπος, Αμερικάνος από την Νέα Υόρκη, κάνει και λέει τρομερά πράγματα, αλλά εδώ στην Ελλάδα τον περνάνε στο ντούκου. Δεν πρόκειται για κάποιον περιθωριακό, ούτε απευθύνεται σε μειονότητες. Η εκπομπή του στην τηλεόραση σαρώνει. Χαλάει κόσμο. Κτυπάει σταθερά υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Δηλώνει ο ίδιος κωμικός και δημοσιογράφος, αριστερός. Και άθεος; Όχι, δεν είμαι άθεος, λέει ο διάσημος Bill Maher και προσθέτει; «Η θρησκεία είναι ένα κατασκεύασμα του ανθρώπου και της εξουσίας». Έφτιαξε ένα  ντοκυμανταίρ, το οποίο θεωρήθηκε «το πιο ασεβές και διασκεδαστικό σχετικά με τη θρησκευτική πίστη». Ο τίτλος του ντοκυμανταίρ είναι Religulous; Από τις αγγλικές λέξεις religion (θρησκεία) και rediculous (γελοίος, ξεφτύλας).
Γεννήθηκε το 1956, σα σήμερα 20 Ιανουαρίου ο γιός εβραίας και καθολικού δημοσιογράφου. Μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο θρησκείες ο Μπιλ Μάχερ και εξελίχθηκε σε αστέρα της τηλεόρασης. Υποστηρίζει: «.Όχι μόνο είναι επικίνδυνη η θρησκεία, αλλά προβάλλει κι ένα εκβιαστικό παραμύθι, ότι δήθεν κάνει τους ανθρώπους να γίνονται καλύτεροι».
Επειδή τον κατηγορούν για άθεο, εξηγεί: ¨Δεν είμαι άθεος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν άθεο κι εκείνον που δεν πιστεύει στη θρησκεία. Τι είναι θρησκεία; Μία γραφειοκρατία ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, την οποία προσωπικά δεν την χρειάζομαι».

Τα τελευταία χρόνια ο Μάχερ έχει… μαλακώσει τις θέσεις του για τη θρησκεία. Κάποτε την περιέγραφε ως ''μία νευρολογική διαταραχή η οποία δικαιολογεί τρέλες και υποχρεώνει τους ανθρώπους να σταματούν να σκέφτονται''. Αυτά τα ολίγα για τον Bill Maher, ο οποίος επιμένει ότι είναι παράλογη η ανάγκη της πίστης.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ