ΟΙ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΘΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ...

 
Ο ορισμός της ποίησης. Το μεγαλείο της ποίησης.  Όταν σε ρωτάει κανείς τι είναι ποίηση, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα, ούτε λέξη να βάλεις στο στόμα... Πρότεινε α' αυτόν που σε ρωτάει να ρίξει μια ματιά, να διαβάσει τούτους τους στίχους...
Ίσως αυτός ο κόσμος
να είναι ένα λάθος.
αλλά οι κερασιές ανθίζουν
Τι είπε ο άνθρωπος! Τι έγραψε!!! Να επιχειρήσω μια δική μου ερμηνεία, μια επιφανειακή προσέγγιση, μην καταδυθώ στο βάθος και το πλάτος του πνεύματος του ποιητή με τις λίγες λέξεις: Αδιαφορώ για οτιδήποτε γύρω μου και μακριά μου, τίποτα δεν έχει αξία παρά μόνο ότι θα ανθίσουν πάλι οι κερασιές... Τι αξία έχει η παρουσία μου στη γη, όταν δεν είμαι σε θέση να απολαύσω τα άνθη της κερασιάς.
Οι στίχοι είναι του Ιάπωνα Kobayashi Issa, που γεννήθηκε Ιούνιο του 1763 και πέθανε Ιανουάριο του 1828. Ο ποιητής παντρεύτηκε τρεις φορές, την τελευταία φορά δυο χρόνια πριν πεθάνει, σε ηλικία 65 χρονών. Λίγο μετά, τον ίδιο χρόνο, το 1828, πέθανε και η τρίτη σύζυγος του Κομπαγιάσι Ίσσα.
Μην το λησμονήσω. Το ποίημα με τις κερασιές είναι αυτοδύναμο, είναι χαίκού, όχι απόσπασμα, όχι ένα κομμάτι από ποίημα. Έτσι, χαϊκού λέγεται το σύντομο, το σχεδόν τηλεγραφικό ποίημα στην πατρίδα των κερασιών, στην Ιαπωνία.
Διαβαστε ακομα:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙΣΤΡΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ