ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ

 
Κάποια πράγματα, γεγονότα αληθινά, ιστορικά, όχι φανταστικά, όχι παραμυθένια, αξίζει να χαρακτηριστούν απίθανα. Απίστευτα. Αξιοθαύμαστα. Δύσκολο να δεχθεί κανείς την πραγματικότητα τους, παρ’ ο,τι είναι γεγονότα βεβαιωμένα. Ένας ανύπαρκτος συγγραφέας, Άγγλος, έγραψε τον Δράκουλα, ο Μπραμ Στόκερ. Η Μαίρη Σέλεϋ, επίσης Αγγλίδα, πέρασε κι αυτή στην Ιστορία για έναν άλλο ήρωα της γοτθικής λογοτεχνίας, τον Φρανκενστάιν. Δύσκολα, απλησίαστα θέματα αυτά ακόμα και για τον πιο εμπνευσμένο συγγραφέα.
Στα 19 της χρόνια η Μαίρη Σέλεϋ (φώτο) άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Στα 20 της, Ιανουάριο του 1818, εκδόθηκε το «Φρανγκενστάϊν». Από γνωστό εκδοτικό οίκο της Αγγλίας και χωρίς να αναφέρεται το όνομα της συγγραφέας στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Η Mary Wollstonecraft γεννήθηκε Αύγουστο του 1797 από φιλόσοφο πατέρα, έναν αριστερό ακτιβιστή θα τον λέγαμε σήμερα, ίσως τον πρώτο σοβαρό αναρχικό της Αγγλίας. Μάνα της μια φεμινίστρια φιλόσοφος και συγγραφέας. Στα 17 της γνώρισε τον Shelley. Κλεφτήκανε κι όταν αυτοκτόνησε η γυναίκα του ποιητή, παντρευτήκανε. Έκαναν τέσσερα παιδιά αλλά μονάχα το ένα έζησε. Και ο άνδρας της, ο Σέλεϋ πνίγηκε. Κάποια κατάρα την κυνηγούσε. Πέθανε το1851, σα σήμερα πρώτη Φεβρουαρίου.
Λόρδος Βύρων (1788-1824) και Πέρσυ Σέλεϋ (1792-1822), κορυφαίοι ποιητές της ρομαντικής σχολής. Ο σύζυγος της Μαίρης, ο Πέρσυ, όσο αυτός έχει σχέση και με την αδελφή της, της προτείνει να ξενοπηδιέται. Την κόρη του ο Λόρδος Βύρων την έκανε με την αδελφή της Μαίρης.

 

Η Μαίρη φιλοξενούνταν με τον άνδρα της Πέρσυ Σέλεϋ στη βίλα του Λόρδου Μπάυρον, στη λίμνη Λε Μαν της Ελβετίας. Εκεί άρχισε να γράφει το βιβλίο, το 1816. Σύμφωνα με το μύθο το τελείωσε σε μία νύχτα. Χρειάστηκε τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο, αυτή είναι η αλήθεια.

Απίστευτο. Ανεξήγητο. Να συγγράψει ένα κοριτσόπουλο το «Φρανγκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας». Ένα κλασικό αριστούργημα, μία τόσο προχωρημένη σύλληψη που έμεινε στην αιωνιότητα και πλησιάζει τη γαμημένη σχέση Επιστήμης- Ηθικής. Επειδή άνθρωποι κατασκευάζουν πυρηνικά, κλωνοποιούν, κάνουν πειράματα βιογενετικής και τεχνητής νοημοσύνης. 

 

Το φανταστικό πρόσωπο του έργου, που βέβαια ξεπέρασε την δημιουργό του Σέλεϋ, είναι ο νέος επιστήμονας ο Βίκτωρ Φρανγκενστάϊν,ο οποίος μαζεύει πτώματα και προσπαθεί να τα συνενώσει με την βοήθεια του ηλεκτρισμού. Να δώσει ζωή σε νεκρή ύλη. Και καταφέρνει να φτιάξει ένα τέρας, που αντιλαμβάνεται τη φρίκη του, τη δυστυχία του, και εκδικείται τόσο τον «γεννήτορα» του, όσο και τους ανθρώπους. Από τις τύψεις και τις ενοχές πως να αντέξει να ζει αυτός που "γέννησε" τον Φραγκενστάιν, όχι η συγγραφέας Σέλεϋ, αλλά ο ήρωας του έργου, ο τρελός επιστήμονας όταν έδωσε ζωή σ' ένα ανεξέλεγκτο φρικιό; Ήταν από χέρι καταραμένος.
Ολοφάνερος ο συμβολισμός της Σέλεϋ για την δίχως όρια και ανεξέλεγκτη δύναμη του δίποδου. Το βαμπιρικό story της Μαίρης Σέλεϋ, το πρώτο στην Ιστορία της επιστημονικής φαντασίας, είναι κάτι περισσότερο από ένα θρίλερ. Δεν έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται τον Φρανγκενστάϊν θεατρικοί συγγραφείς και σεναριογράφοι του σινεμά, σε διάφορες εκδοχές.
Διαβαστε ακομα:

THE LAST APPEARANCE OF THE BEATLES