ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Σώχος. Ποιος είναι αυτός; Λάζαρος Σώχος. Πρώτη φορά ακούω τέτοιο όνομα, θα πουν οι 101 στους εκατό. Κάποιος είναι αυτός ο Λάζαρος Σώχος. Καμία αντίρρηση, ότι κάποιος είναι, όμως νομίζω πως δύσκολο να βρεις Έλληνα να τον γνωρίζει.

Ένας μεγάλος Έλληνας. Ένας από τους μεγάλους Έλληνες. Αυτός ο τόπος όσο κι αν έπηξε στη σαβούρα, στη φτήνεια και στη ξεφτύλα, δεν σταμάτησε να γεννάει μεγάλους. Ένας απ' αυτούς ο Λάζαρος Σώχος. Ο γλύπτης από την Τήνο που έφτιαξε το άγαλμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Το στημένο έξω από την Παλαιά Βουλή.

Ένας Κολοκοτρώνης μεγαλοπρεπής και ηγετικός πάνω στο άλογο και τεντωμένο το χέρι. Ο καλλιτέχνης μας υπενθυμίζει τι είναι αυτό που δείχνει ο στρατηγός. Ο πρώτος του αγώνα.

Τι, λοιπόν, δείχνει ο έφιππος Κολοκοτρώνης; Ούτε αυτό ξέρεις. Άστο. Άλλη φορά.

 

Στις 3 Απριλίου το 1770 γεννήθηκε ο μέγας ήρωας του 1821 και πέθανε στα 73 του χρόνια, το 1843, σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου, αφού ας θεωρήσουμε ότι ξεπέρασε την πίκρα που τον πότισε η μαμά πατρίδα. Τον Κολοκοτρώνη, ρε, βάλανε στη φυλακή. Πώς να πήγαινε μπροστά αυτός ο τόπος. Οι αμαρτίες πληρώνονται.

Στο Παρίσι ζούσε ο Σώχος, και πάνω κάτω υπολογίζεται να γεννήθηκε το 1860 και να πέθανε το 1911, Όταν ξέσπασε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 ήρθε στην Ελλάδα μαζί μ' άλλους φιλέλληνες να πολεμήσουν, μετά έμεινε εδώ για να αποκαταστήσει τις βλάβες σε ιστορικά γλυπτά. Έστησε το εργαστήριο του ο γλύπτης στον Πειραιά, δίπλα στις γραμμές του τραίνου, για να φορτώνονται τα έργα του στα βαγώνια και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

 

Το λέω με σιγουριά. Ο Γέρος του Μωρηά, εκεί στον άλλον κόσμο, πληροφορήθηκε με ικανοποίηση ότι θα του φτιάξει άγαλμα ο Λάζαρος Σώχος.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΝΑΡΚΟΜΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΝΟΜΑΙ, ΣΤΟ ΦΕΥΓΩ...