ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ, ΡΕ

 

Γερμανικής καταγωγής, γεννήθηκε κάπου στην Αμβέρσα πριν από 5 αιώνες ο Φλαμανδός μαθηματικός Γεράρδος Μερκάτωρ. Όταν πλησιάζω αυτά τα άτομα, με το όποιο υλικό έχω συλλέξει στην αποθήκη μου, προσπαθώ να φανταστώ τη ζωή τους και τον περίγυρό τους. Πώς, δηλαδή, να αισθάνεται κάποιος εκλεκτός, κάποιος πολύ προχωρημένος από την εποχή του, μάλιστα όταν η αγάπη του στην έρευνα και στην επιστημονική διείσδυση συναντούσε την αντίδραση του ιερατείου.

Γεννήθηκε το 1512, σα σήμερα 5 Μαρτίου, πήγε σε θρησκευτικό σχολείο ο Τζέραρντ, και μετά σε θρησκευτικό πανεπιστήμιο. Καθολικός κατέληξε από προτεστάντης. Η Ιστορία τον αναγνωρίζει επίσης ως αστρονόμο και βέβαια ως χαρτογράφο, ειδικότητα στην οποία μεγαλούργησε.

Μελέτες ασταμάτητες στη χαρτογραφία. Έφτιαξε χάρτη των Άγιων Τόπων. Και στα 29 του χρόνια μία Υδρόγειο Σφαίρα, στο σχήμα της γης, όπου επάνω της υπήρχε ο παγκόσμιος χάρτης. Στα 39 του χρόνια δημιούργησε μια Ουράνια Σφαίρα. Και τα δύο έργα του υπάρχουν ακόμα.

Έφτιαξε επίσης το χάρτη για τη ναυσιπλοία, κι αυτό το έργο του αποτέλεσε τον πρόδρομο στη ναυτική χαρτογραφία.

Κατηγορήθηκε από την Ιερά Εξέταση ότι δεν ήταν στο ίσιο δρόμο, ότι είναι αιρετικός και φυλακίστηκε επτά μήνες. Τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Καμία συγγνώμην. Και γιατί τον κατηγόρησε το παπαδαριό της καθολικής εκκλησίας και γιατί τον φυλάκισε. Πέθανε Δεκέμβριο του 1594.

Ό,τι γίνεται στο όνομα της χριστιανικής αλήθειας, καλώς γίνεται. Και είναι αλάνθαστο. Άντε να χαθείτε, κοπρίτες.

Διαβαστε ακομα:

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΦΤΗΝΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ