ΓΙΑΤΙ ΚΑΗΚΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

 
Σίγουρο. Η πυρκαγιά στον πιο διάσημο ναό της Ευρώπης, και ό,τι συνωμοτικό θα την ακολουθεί τους προσεχείς αιώνες, θα γίνει ταινία, ταινίες να λες καλύτερα. Και βιβλία θα γραφτούν με ατέλειωτα πράγματα. Απίθανα πράγματα να λες καλύτερα. Τέτοια γεγονότα, π.χ. σαν εκείνο με την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη το 2001, προσφέρονται στη φαντασία και την ανωμαλία κάθε πονηρού να γράψει τα δικά του.
Τελικά, τι ακριβώς έγινε το 2019, σα σήμερα 15 Απριλίου; Τι, δηλαδή, έφταιξε και παραδόθηκε στις φλόγες η Παναγιά των Παρισίων; Το έψαξαν, βέβαια. Και οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, το οποίο κάποιοι δεν συμφωνούν. Και πάντα θα παίζει η υποψία ότι το κακό προήλθε από τούτο και κείνο. Τελικά, ήταν μεγαλύτερη η προσπάθεια των αρχών να διαπιστώσουν την αιτία του... απρόβλεπτου, παρά η προσπάθεια της κατάσβεσης της φωτιάς. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όλα οφείλονται σ'  ένα πιθανό βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες του ιστορικού ναού. Είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για κάποια έργα συντήρησης. Και τα ασανσέρ είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τους εργάτες και τους τεχνικούς. Για ώπα, ρε.

Ερωτώ. Αυτό το τεράστιο σε μέγεθος και αξία έργο τέχνης που ολοκληρώθηκε πριν 800 χρόνια φτιάχτηκε με ανελκυστήρες; Μην πεις ''όχι'', γιατί θα υποτιμάς την τεχνολογία του παρελθόντος. Οι ανελκυστήρες της εποχής, χίλια χρόνια μετά Χριστό, έκαναν τη δουλειά τους χωρίς ηλεκτρισμό. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις εργασίες στην Ακρόπολη Αθηνών, στις Πυραμίδες της Αιγύπτου κ.α.. Είναι απαγορευτικό ό,τι διευκολύνει τα έργα συντήρησης με ηλεκτρισμό, αλλά και τη χρήση χημικών κι άλλων άγνωστων ουσιών στους αιώνες της κατασκευής τους.

Θέλετε να παρέμβετε σήμερα σ' αυτά τα μονάκριβα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, π.χ. την Παναγιά των Παρισίων ή της Notre Dame de Paris. Οκέυ. Να το κάνετε, όμως με τα μέσα της εποχής της ανέγερσης του έργου. Αν ξεκινάς τη δουλειά με σύγχρονα μέσα, τότε δείχνεις ασέβεια σ' αυτό που θέλεις να ανακαινίσεις, να αναπαλαιώσεις.
Διαβαστε ακομα:

ΙΟΥΔΕΣ, ΒΑΡΑΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΑΦΕΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ