ΑΙΜΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
Από τα επιφανή καθάρματα της Ιστορίας. Εξουσιαστής, βέβαια. Η Ιστορία δεν καταγράφει καμιά κτηνωδία κανενός εγκληματία αν αυτός δεν γίνει βασιλιάς, ένας αυτοκράτορας, κάποιος ηγεμόνας. Μόνο όταν πάρει εξουσία εκδηλώνει τη φύση του. Και επειδή έχει καθήκοντα απέναντι στην ανθρωπότητα ο λαοπρόβλητος αλήτης πασχίζει να δικαιολογεί τη βία στο όνομα των πιο υψηλών ιδανικών. Και η Εκκλησία, δηλαδή το παπαδαριό, τον αποδέχεται ως προστάτη και υπερασπιστή κι άλλα τέτοια πομπώδη.

Θεοδόσιος, ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτωρ πριν από τη «διάσπαση», σε ανατολική και δυτική επικράτεια. Οι γιοι του, από διαφορετικές γυναίκες, έγιναν οι συνεχιστές του, ο Ονώριος αυτοκράτωρ της Ρώμης, ο Αρκάδιος στο κομμάτι Βυζάντιο, όπως ονομάστηκε, αργότερα..

Συνέβη το 395, τότε θεωρείται ότι ξεκινάει η Ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τρία χρόνια πριν, σα σήμερα, 15 Μαΐου, τον Φλάβιο Θεοδόσιο Αύγουστο Α' τον είπανε «Μέγα». Είναι ο Μέγας Θεοδόσιος. Και αφού τον αναγνώρισε «Μέγα» και η θρησκεία, πρόκειται για μέγα κάθαρμα. Δεν τον είπανε «Μέγα» επειδή ήταν υψηλής κλάσεως ποδοσφαιριστής και κομμωτής, ποιητής, χορευτής και ερευνητής. Στρατηλάτης ήταν ο Θεοδόσιος, αυτοκράτωρ και στα δυτικό και στα ανατολικά της πολυεθνικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Έκανε πράγματι μεγάλα πράγματα ο πρώην «ειδωλολάτρης» και μετέπειτα «χριστιανός». Στις κάλτσες του οι θρησκείες. Αυτά τα παραμυθάκια δεν ακουμπάνε τον άνθρωπο του πολέμου, των πολλών πολεμικών επιχειρήσεων. Όταν είδε πως οι χριστιανοί κερδίζουν την παρτίδα, τότε τους έκανε επίσημη κρατική θρησκεία. Και για να μην απειλείται η εξουσία του πήρε στο κυνήγι τους «εθνικούς», τους οπαδούς της αρχαίας θρησκείας. Όποιος επέμενε στο δωδεκάθεο, στη θρησκεία των γονέων του, καιγότανε το πράμα του. Τους χαρακτήριζε «παράφρονες», «ιερόσυλους», τους έπαιρνε και την περιουσία. Και συνεργεία κατεδάφισης με καλόγερους γκρέμιζαν τους αρχαίους ναούς σε Αίγυπτο, Συρία, παντού.

Βασιλιάς σε λαούς διαφορετικούς. Λογιών λογιών φυλές. Με τη θρησκεία των παππούδων τους ο καθένας. Πρόβλημα στον εξουσιαστή. Σοβαρό πρόβλημα. Τον βόλευε όσους έχει κατακτήσει να έχουν την ίδια πίστη. Να ελέγχεται η σακούλα. Μην το κουράσουμε το γιατί εξυπηρετεί τον μονάρχη η ίδια θρησκεία, αδιάφορο για εκείνον ποια είναι αυτή. Ο αυτοκράτωρ είναι υπεράνω θρησκείας, δεν είναι λαουτζίκος. Τη θρησκεία τη χρειάζεται για εργαλείο, για μέσο, όχι για να την... προσκυνάει.

Ο Θεοδόσιος γεννήθηκε Ιανουάριο του 347, και με την άδεια πιθανόν του Θεού, απαγόρευε δια νόμου τις «ειδωλολατρικές» λεγόμενες θρησκείες αφού προηγουμένως είχε ανακηρύξει επίσημο δόγμα τον χριστιανισμό. Δεν ήταν μαλάκας, σπουδαίος στρατηγός ήταν, αλλά και πονηρός διπλωμάτης. Άρα, επόμενο ήταν να πάει με τη μόδα, με τη νέα θρησκεία που είχε πάρει τα επάνω της. Ερώτημα. Γίνεται μ' ένα φιρμάνι, ένα διάταγμα να... καταργήσει θρησκείες ο εξουσιαστής. Γίνεται αυτό; Ασφαλώς και δεν γίνεται. Ο πιστός δεν αλλάζει με τίποτα τη θρησκεία του. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει, ούτε και ενδιαφέρεται να μάθει τι γράφουν τα κιτάπια και του δικού του δόγματος. Πιστός είναι, άρα τυφλός. Ό,τι βρήκε από τους γονείς του, αυτό είναι.

Έπρεπε να περάσουν αιώνες για να ''κατακτήσει'' ο άνθρωπος το ό,τι γουστάρω, δηλαδή να υποχρεωθεί η εξουσία να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Κι αυτό έγινε αφού πρώτα οι απόκρυφοι και φανεροί διάκονοι της εξουσίας σιγουρεύτηκαν ότι δεν απειλείται η καθεστηκυία τάξη με την όποια μαλακία προσκυνάει το πόπολο. Τότε, όμως, στην εποχή του Θεοδοσίου, και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ο άρχων έφθανε πολύ εύκολα στο έγκλημα, στο μαζικό έγκλημα στο όνομα της θρησκείας, του νόμου, της τάξεως, του έθνους, όλα αυτά τα κατασκευάσματα.

Το έγκλημα των εγκλημάτων, και έγραψε για την... ιδιαιτερότητά του, ήταν η εντολή του Θεοδόσιου Α' του Μεγάλου, για να μη ξεχνιόμαστε, να σφάξουν τους άοπλους θεατές στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Έχει μείνει στην Ιστορία η Σφαγή χιλιάδων. Για ποιο λόγο; Άκυρον το ερώτημα! Σημασία δεν έχε η... αιτία, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά το το ίδιο το φονικό, λένε 17.000 ανθρώπων στη σούμα ήταν ο λογαριασμός.

Διαβαστε ακομα:

ΜΗΝ ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ