ΜΑΡΙΝΑΚΗΔΕΣ, ΣΑΒΒΙΔΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΔΕΣ

 

Ξεκίνησε να γίνει ηθοποιός. Έγινε ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης. Και κατέληξε να γίνει παραγωγός. Αυτό αξίζει να επισημάνεις στην πορεία του Σύντνεϋ Πόλακ, ότι έγραψε μία ολοκληρωμένη προσωπική ιστορία στη βιομηχανία του σινεμά. Βραβευμένος σκηνοθέτης με ταινίες ποιοτικές, αλλά και πετυχημένος παραγωγός.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής θα εξελιχθεί σε διαπρεπή προπονητή. Ούτε ότι ο ταλαντούχος δημοσιογράφος σε πετυχημένο εκδότη. Άλλο ηθοποιός, άλλο σκηνοθέτης. Η προπονητική, όπως και η σκηνοθεσία, απαιτεί αρετές, προσόντα, ικανότητες που δεν τις χρειάζεται απαραίτητα ο ποδοσφαιριστής, ο ηθοποιός.

Το εντυπωσιακό με τον γιο Ρώσων μεταναστών Sydney Pollack είναι η κλάση που επέδειξε ως παραγωγός. Επένδυσε τα χρήματα του σε ταινίες που δεν τις γύρισε ο ίδιος και με ηθοποιούς κι άλλους συντελεστές που επίσης δεν ήταν δικής του επιλογής.

Τι είναι παραγωγός στο σινεμά; Ο επιχειρηματίας. Εκείνος ποντάρει σ' ένα στόρυ και κάποιος άλλος θα το επιμεληθεί σεναριακά, όπως άλλος θα το σκηνοθετήσει, κι άλλος θα αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής. Ο Πόλακ κέρδισε εκατομμύρια ως παραγωγός, δηλαδή επενδυτής σε ταινίες εμπορικές με καλλιτεχνική αξία. Μάικλ Κλαίητον, Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλέϋ, Επιστροφή στο Cold Mountain , Η Φίρμα, Η Διερμηνέας κ.α.
Την πρώτη του σκηνοθετική επιτυχία ο Πόλακ την έκανε στα 35 του με το "Σκοτώνουν Τα Άλογα Όταν Γεράσουν" που προτάθηκε για Όσκαρ, το πήρε αργότερα με το "Πέρα Από Την Αφρική". Να σημειώσω ότι ως ηθοποιός έπαιζε δεύτερους ρόλους, και μου ήταν εξαιρετικά αντιπαθής. Γεννήθηκε σα σήμερα πρώτη Ιουλίου, το 1934, και πέθανε από καρκίνο το 2008, σα σήμερα 26 Μαίου 
Γιατί επιμένω στον τομέα της παραγωγής. Επειδή είναι ο απόλυτα αδύναμος κρίκος του ελληνικού ποδοσφαίρου! Έχουμε προεδράρες, όμως όχι και παραγωγάρες. Η δουλειά του Μαρινάκη και του Σαββίδη, του Μελισσανίδη και του Αλαφούζου, του κάθε προέδρου ΠΑΕ, είναι να παράγουν αξιόπιστο προϊόν. Ποδοσφαιρική ομάδα κι αυτή να κόβει εισιτήρια. Και να ενεργούν επιχειρηματικά, όχι να φορτώνουν με χρέη την ΠΑΕ, όχι να λανσάρουν το όνομα τους πρωτοσέλιδα.
Διαβαστε ακομα: