ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

 
Αφηρημένη τέχνη. Οι ειδικοί κλασάρουν τον καλλιτέχνη, τον χαρακτηρίζουν με μια λέξη και καθαρίζουν. Για τον Jackson Pollock είπαν ότι ήταν ο αρχηγός του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Και γιατί, παρακαλώ, να είναι αφηρημένες οι ζωγραφικές του δημιουργίες; Πλάκωσαν οι ψυχολόγοι να μελετήσουν τους πίνακες του μεγάλου Αμερικάνου καλλιτέχνη. Κατέληξαν ότι τα έργα του βασίζονται σε μαθηματικές πράξεις. Ψάξε βρες.

 

Ξεχωριστή φιγούρα ο Πόλοκ. Σίγουρα αφηρημένη! Βαρεμένος από την κατάθλιψη ψαχνότανε στην ψυχανάλυση. Με το αλκοόλ αλήθεια, τι μπορούσε να κάνει ο φουκαράς; Στα 44 του οδηγούσε μεθυσμένος και σκοτώθηκε, ήταν γραφτό θα πεις. Γλύτωσε η ερωμένη του, την είίχε δίπλα στο αυτοκίνητο, όχι και η επίσης ζωγράφος σύζυγός του.

Ο Αλ Πατσίνο ήθελε να τον παίξει στο σινεμά διότι η ζωή του Πόλοκ προσφέρεται για σενάριο που χωράνε όλα μέσα. Και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Τελικά, η ταινία έγινε με τον Εντ Χάρις και ήταν ενδιαφέρουσα.

 

Από πιτσιρικάς στη Νέα Υόρκη άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική ο γεννημένος Ιανουάριο του 1912 Τζάκσον Πόλοκ. Επηρεάστηκε ασφαλώς από τον Πικάσο και τους υπερεαλιστές ζωγράφους και γι' αυτό άρχισε να φτιάχνει πίνακες γεμάτους συμβολισμούς. Όσο ταλέντο κι αν έχει κάποιος, σε κάθε τέχνη, τον πλουτίζει ο θαυμασμός για κάποιον άλλον προχωρημένο και χαρισματικό καλλιτέχνη. Και απ' αυτόν τον άλλον σίγουρα επηρεάζεται.

 

Ο Τζάκσον Πόλοκ πέθανε σα σήμερα 11 Αυγούστου, το 1956. Έχει γίνει χοντρό παιχνίδι με κάποιον πίνακα. Έχουν περάσει πάνω από 65 χρόνια κι ακόμα δεν δεν έχουν καταλήξει εάν  είναι έργο δικό του ή όχι. Αν, τελικά, αποδειχθεί, διότι πάντα θα υπάρχουν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα του πίνακα, λέω αν κάποτε εκτιμηθεί ότι πράγματι αυτός τον φιλοτέχνησε, τότε η αγοραστική του αξία του πίνακα θα 'ναι σε νούμερο επταψήφιο. Αν ο ίδιος ο πίνακας κριθεί πλαστός, δηλαδή ότι δεν έχει την υπογραφή του Πόλοκ, τότε η τιμή του θα είναι σε πενταψήφιο νούμερο. Ούτε 50.000 δολάρια.

Διαβαστε ακομα:

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΦΥΤΡΩΣΕ Η ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ